Велики понеделник на Страстната седмица: Начало на Великите дни

С Великия  понеделник започва Страстната седмица, посветена на доброволно приетите от Исус Христос спасителни страдания.

Великий понедельник - Флавицкий

К. Флавицкий. Продават  Йосиф в робство

През Великия понеделник по време на служба се споменава  старозаветният Йосиф- Прекрасни, внук на праотеца Авраам, син на праотеца Иаков и неговата любима жена Рахила. Със своите способности, дадени от Бога, да тълкува сънищата, Йосиф предизвикал завистта на своите братя. Те го продават в робство в Египет.

Великий понедельник - Иосиф

Йосиф в египетски  плен

В Египет Йосиф,  с Божията  помощ и благодарение на своята благочестивост, се издига по йерархичната стълбица, но бива оклеветен от жената на своя господар и попада в затвора. Изтълкувайки сънищата на Фараона за бъдещите години, отначало на изобилие, а след това  на глад, той става втори човек в Египет.

Великий понедельник - Рени

Г. Рени. Йосиф и жената на Потифар

Продаден от братята и след това спасил езичниците-египтяни и самите братя, Йосиф се явява прообраз на страдащия Господ Исус Христос, предаден от учениците си, отхвърлен от своя народ и спасяващ човешкия род  чрез своите страдания.

В този ден Църквата напомня за безплодната смокиня, прокълната от Господ

Ж. Ж. Тиссо. Проклетата смокиня

Господ Исус Христос след влизането в Ерусалим, гладен, поискал да набере смокини от смокиновото дърво, която видял, но дървото се оказало без плодове. Господ прокълнал дървото, и то веднага изсъхнало. На изненаданите ученици той казал, че чрез вярата могат да получат всичко, за което помолят.

Преподобният  Ефрем предлага мистична интерпретация на смокинята. Съгрешавайки, Адам се лишил от тази слава, с която е бил удостоен и покрил своята голота с лист от смокинята. (Быт.3:7). Господ се появил и потърпял разпятие, за да изцели раните и язвите на цялото човечество, подобно на Адам,  и «да върне на голотата одеждата на славата ». Той изсушил смокинята , за да покаже, че Адам е издигнат до предишната слава и повече не се нуждае нито от листа, нито от кожени одежди. «И така, отсега нататък човекът няма нужда от изсъхнало смокиново дърво, листата на което докато са били зелени, са служили за скриване на срама и покривало на позора».

Великий понедельник - Васнецов

В. Васнецов.  Второ Пришествие на Христос.

Също така през този ден на Литургията за предварително осветените Дарове, се чете Евангелието за второто пришествие на Христос (Мф.24:3-35).

http://www.pravmir.ru/velikij-ponedelnik-2/