Великденски трапези по света

Предстои един от най-големите християнски празници – Великден. Честта за подготовката на перфектната празнична трапеза е в ръцете на домакините, които както винаги ще се постараят да изненадат близки и роднини с различни и вкусни ястия. За тези, които търсят вдъхновение, foodpanda подбра 10 тематични и нестандартни ястия, които присъстват на Великденската трапеза по света.

1. Русия: Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.

2. Италия: На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.

3. Гърция: Тестено изкушение, наподобяващо козунак, с добавена ароматна есенция краси гръцката трапеза. Около него се нареждат яркочервени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.

4. Източна Европа: Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста, е неизменна част от Великденската трапеза, най-вече за народите от Словения и Хърватия, с който отбелязват края на Великия пост.

5. Испания: Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарниран с твърдо сварено яйце.

6. Великобритания: Традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.

7. Мексико: „Capirotada” е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.

8. Грузия: На почит в страната е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.

9. Германия: Великият Четвъртък в Германия е известен като „Gründonnerstag” или „Зелен четвъртък“. Това е причината на този ден немците да се хранят със зелени на цвят храни.

10. България: На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.