"Ведомости": Крим ще бъде освободен от данъци поне за 6 години

Анексираната преди по-малко от седмица украинска територия Крим вероятно ще получи статут на специална икономическа зона (СИЗ), като този въпрос ще се обсъжда днес на първото заседание на правителството, посветено на социално-икономическото развитие на полуострова, съобщава в.“Ведомости“.

В кабинета за развитието на двата най-нови субекта на руската федерация – автономната република Крим и федералният град Севастопол, ще отговаря вицепремиерът Дмитрий Козак – същият, който ръководи подготовката на Сочи за олимпийските игри.

Задачата е възложена на Козак преди няколко седмици лично от президента Владимир Путин.

Сред идеите, които ще представи днес той на премиера Дмитрий Медведев, са създаването на корпорация за развитие на Крим и приемане на специална федерална целева програма.

Кримската СИЗ ще прилича на тази в Калининград, твърди източник на „Ведомости“. За целта трябва да се приеме специален закон, който ще позволи въвеждането на данъчни облекчения за всички едри инвеститори, готови да влагат средства в региона.

Изданието припомня, че Калининградската СИЗ действа от 1996 г. насам и в първите 6 години жителите на района са били освободени от данъци върху печалбата и имотите. За тях не действа и задължението да продават част от валутната си печалба. Особеният фискален режим ще действа в Калининградска област до 1 април 2031 г.

Засега не е решено колко продължителен ще бъде специалният данъчен режим на Крим, но той едва ли ще надхвърли 49 години, допълва източникът на „Ведомости“. Според него там ще се развиват туризъм, селско стопанство и пристанищни услуги.

Руски анализатори твърдят, че интерес има от руски и от украински инвеститори, като не става дума само за данъчните облекчения, а и за очакваното дългосрочно ангажиране на руската държава с развиването на Крим с десетки милиарди долари. Москва няма проблем с непризнаването на анексирането, защото разчита изключително на вътрешни инвеститори.

Корпорацията за развитие на Крим вероятно ще следва сходен модел, действащ и в други региони. Тя се занимава с консултации за инвеститори, подпомагане на процеса за сдобиване с разрешителни и участие със средства в различни проекти. По принцип тези корпорации са 100% дъщерни дружества на държавната Внешекономбанк, но в случая с Крим не е изключено да се повтори моделът от Сочи и корпорацията „Олимпстрой“.