Вашингтон се обяви против продажбата на руските Су-30 и С-300 на Иран

САЩ не са съгласни с продажбата на Иран на руските изтребители Су-30 и системите за ПВО С-300, тъй като считат, че подобни доставки са забранени, макар формално да не попадат в списъка с оръжия, изискващи одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви зам.-държавният секретар на САЩ Томас Шанън, предаде РИА Новости.

„Ние няма да дадем съгласието си“, заяви той, като отговори утвърдително на въпроса, дали САЩ ще наложат вето на доставките на Су-30 в Съвета за сигурност на ООН.

Шанън заяви още, че възможните доставки на Иран на руските системи С-300 също предизвикват безпокойство в САЩ.

„Очевидно е, че ние не сме заинтересовани от това Иран да разполага с модерни изтребители или наземни комплекси. Ще се опитаме по всякакви достъпни за нас начини да се обявим срещу всяка система, която може да бъде използвана от Иран за настъпателни цели“, каза Шанън.

Сделката между Русия и Иран за предоставянето на изтребители Су-30СМ трябва да бъде сключена през настоящата година, съобщи по-рано представител на Федералната служба на Русия за военно-техническо сътрудничество. РФ също така трябва да достави и ракети С-300 на Иран, като според директора на „Ростех“ Сергей Чемезов, доставките ще започнат през август или септември.