Вацлав Клаус смята за грешно отношението към РФ

Желанието да се отслаби Русия и да се забави развитието й е голям риск, сподели в интервю за Полската агенция по печата експрезидентът на Чехия Васлав Клаус. „Не разбирам слепотата на някои хора по отношение на украинската криза. Не разбирам Америка, част от Западна Европа и Полша, които искат да ослабят Русия и да я върнат 10 години назад. Това е голям и непростим риск”, казва Клаус.

На въпрос за бъдещето на Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия) Клаус посочва, че тази четворка никога не е била достатъчно здраво свързана. По думите му в определен смисъл всичко е било игра на Вишеградска група, макар че тези държави наистина имат близки интереси, с които, за съжаление, не са се занимавали. Клаус смята, че „четворката” няма смелост да се противопостави на грешките на Западна Европа. Той не е първият екслидер на европейска държава, който се обявява срещу антируските санкции.

Ексканцлерът на ФРГ Герхард Шрьодер също смята, че Западът е допуснал грешка като е решил, че санкциите могат да накарат Русия да промени позицията си по украинския въпрос. Бившият федерален канцлер на Австрия Волфганг Шюсел е убеден, че „санкциите са свидетелство за слабост, свидетелство за това, че дипломатическите начини са се оказали неуспешни”.

/​”Русия днес”/