Бюкенън обясни защо САЩ загубиха от победата в Студената война

Победата в Студената война остави американската нация без цел, пише в публикация в списание The American Conservative бившият ръководител на PR-отдела в администрацията на президента Роналд Рейгън, сега писател и журналист, Патрик Бюкенън.

„Тогава имахме идея”, убеден е коментаторът и пояснява, че именно затова страната е преживяла кризите от първите десетилетия на Студената война, а народът е приел войните в Азия.

Американските президенти водеха след себе си нацията, издигайки победата в Студената война като определяща цел.

„Обаче когато войната завърши през 1990 г., Щатите внезапно се оказаха объркани за причините, заради които трябва да живеят, да се сражават и, ако трябва, да умират техните синове”, пише Бюкенън.

През последвалите години политиците изпробваха цяла поредица от цели, припомня политологът. Сред тях беше изграждането на нов световен ред от Джорж Буш-старши, либералният интернационализъм на Балканите от Бил Клинтън, борбата с „оста на злото” от Буш-младши, а така завършилият несполучливо кръстоносен поход за демокрация.

Коментаторът отбелязва, че обещанието на Барак Обама да сложи край на войните на Буш и да върне войската в САЩ не се сбъдна.

„Тази нова реалност повдига сериозни въпроси: Каква е американската идея за сегашния ден? Каква е нашата мисия в света? За какво да изпращаме войски, както направихме в Корея, Виетнам, Кувейт, Ирак и Афганистан?”, пише журналистът.

Хенри Кисинджър издига за цел възстановяването на разрушаващата се стратегическа архитектура. Неоконсерваторите и интервенционалистите искат да се противопоставят на Русия и Иран. А политици като Барак Обама, кандидатът за президент Доналд Тръмп и сенатора Бърни Сандърс считат, че САЩ не трябва да се въвличат във война, отбелязва Бюкенън.

„Америка е страна, разделена не само относно средствата за постигане на целите в света, но и за самите цели”, обобщава публицистът.