Българо-руски бизнес форум в София през есента

България държи да запази традиционно добрите си икономически отношения с Русия. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е на официално посещение в Москва, по време на срещата си с първия зам.-министър на икономическото развитие на Русия Алексей Лихачов. Мнението на нашия министър беше подкрепено и от неговия домакин. Според Лихачов политическата ситуация не трябва да бъде пречка за развитието на икономическите отношения между двете държави. Както българският, така и руския бизнес имат интерес традиционно добрите ни връзки да бъдат запазени.

Инвестиционният стокообмен между България и Русия възлиза на 3 млрд. долара, отбеляза Алексей Лихачов. Сумата обаче нараства до 5 млрд. долара, ако в нея бъдат включени и инвестициите на руските граждани в частни имоти у нас.

В същото време обаче търговският стокообмен на двете страни отбелязва спад през тази година.  В края на миналата седмица вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев отбеляза, че за първите 2 месеца на годината износът на български стоки за Русия се е свил с над 35%. Така всеки месец родният бизнес е загубил по над 10 млн. евро приходи спрямо същия период на 2014 г.

За да продължи доброто сътрудничество в икономическата сфера, трябва редовно да се провеждат заседанията на Междуправителствената комисия за икономическо и научнотехническо сътрудничество, отбеляза Лихачов. С мнението му категорично се съгласи и Божидар Лукарски. Той отчете като сериозен пропуск, че такова не се е състояло от 2011 г. насам и предложи следващата среща да бъде насрочена за края на октомври или началото на ноември в София.

Според икономическия ни министър паралелно със заседанието на тази комисия трябва да бъде проведен и бизнес форум. Руският му колега се съгласи с предложението и увери, че в рамките на две седмици Москва ще излъчи свой съпредседател на Междуправителствената комисия. От българска страна това са Божидар Лукарски и енергийният ни министър Теменужка Петкова.

След срещата с Лихачов българският министър на икономиката откри изложбена експозиция на нашето машиностроене в Центъра на промишлеността на България в Москва. Той участва в отбелязването на 30-годишнината от откриването му. Центърът има важната мисия да бъде структура, която демонстрира потенциала на българския бизнес в Русия и е инструмент в негова подкрепа.

Лукарски е на двудневно работно посещение в Москва, заедно със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, председателя на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев и директора на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева.

В делегацията участват и 40 български фирми. Дванадесет от тях са част от търговска мисия, която включва двустранни срещи и посещение на международната специализирана изложба „Металообработка 2015”. Мисията се организира от ИАНМСП по проект по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007–2013 г. и цели насърчаване на експортния потенциал на българските предприятия.

Днес Божидар Лукарски ще открие бизнес форум с участието на наши и руски фирми. В рамките на събитието изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева ще подпише споразумение за сътрудничество с Московската федерация на предприемачите.