Българи стават доброволци в армията на Путин

В Крим вече са 20 български доброволци, за да защитават местното население, твърди тв каналът “Ал Джазира тюрк”, като се позовава на свои източници от разузнавателни служби. Те се присъединили към паравоенното формирование “Доброволец”, за което се смята, че е под контрола на руските войски там.

В същото време бившият депутат от “Атака” Павел Чернев обяви пред “Фокус”, че избира доброволци, които да заминат за Крим, за да помагат в опазването на обществения ред, но и като международни наблюдатели на референдума за присъединяване към Русия на 16 март. Това става чрез организацията “Православна зора”, на която е политически секретар. “Доста внимателно преценяваме доброволците, проверяваме – да няма разни тежки престъпници, които се опитват да се укриват от правосъдието. В Крим вече има доброволци от доста страни и те вършат своята работа”, каза Чернев, който обяви във фейсбук, че планира на 15 март да е там. По думите му българите, както и останалите от чужбина, се включват в местните формирования за опазване на обществения ред.

Преди дни Чернев обяви пред Би Ти Ви, че “Православна зора” е доброволна организация на хора с общи идеи за защита на християнските ценности. “Отиваме да защитим сънародниците си от агресия, а не да се месим във вътрешната политика”, каза той. И се зарече, че ако е необходимо, ще създаде българско опълчение в Крим и Южна Украйна.

Според World Bulletin Чернев координира събирането на финансова помощ за българите, които ще заминат за Крим с организация, базирана в Рим.

В събота клетва за вярност към народа на Крим положиха 50 доброволци. Командирът на сформиращия се полк Александър Бочкарев казва, че всички са бивши военни с опит. А “Доброволец” вече започна организирането на отряди в Донецк и Одеса.