Българи взеха шест медала от руска олимпиада

С цели шест медала се завърна българският национален отбор по лингвистика, който беше специален гост на Традиционната руска олимпиада по математическа лингвистика в Русия, съобщи vesti.bg.

Състезанието се проведе между 27 февруари и 3 март в Санкт Петербург, като българските младежи са единствените чуждестранни участници в голямото и престижно състезание с 45-годишна история.

Най-добрите наши ученици, изучаващи тази дисциплина, спечелиха един златен, четири сребърни и един бронзов медал.

Златният медал за България заслужи Йоана Георгиева, ученичка в Природо-математическата гимназия в Хасково.

Със сребърни пък бяха отличени Борислав Георгиев от столичната 164-та Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и Валентин Димов от 91-ва Немска езикова гимназия в столицата, както и Стефани Павлова и Данаил Пенев от Първа езикова гимназия във Варна.

Бронзовият медал отиде при Лилия Петрова, също от ПМГ-Хасково.

Шестте медала за България бяха спечелени от общо седемте ни олимпийски надежди, които в края на месец февруари заминаха за Санкт Петербург, за да премерят сили с младежи от цяла Русия – държава традиционалист в изучаването и развитието на природните науки.

В рамките на пет дни, под ръководство на преподавателите си Александър Велинов и Ваня Гочева, младежите преминаха втори и трети кръг на състезанието, справяйки се с различни по трудност задачи.

„Задачите трябва да позволяват превод на български език. Всеки ученик получава задачи, предвидени за различни класове, т.е. с различна степен на трудност. Задачите за по-висока степен в обучението носят по-голям коефициент и допълнителни точки за състезаващия се“, обяснява механиката на състезанието Александър Велинов, един от ръководителите на Българския олимпийски отбор по математическа лингвистика.