България опита да го замрази, Русия го премести по на юг

България опита да го замрази, Русия го премести по на юг

Публикувано от:

Спирането на „Южен поток” изхвърли България в задния двор на Европа

Решението на Русия да се откаже от строителството на „Южен поток” през територията на България дойде като студен душ за Евросъюза и главно за България. След като месеци наред в Брюксел предприемаха всичко възможно, за да провалят проекта под предлог, че той не отговарял на европейските правила и законодателство, сега не можеха да повярват на ушите и очите си, че Путин сам обявява оттеглянето на Русия от изграждането на газопровода.

Изведнъж пролича, че в Европа са разчитали, че Русия никога няма да се откаже от проекта и затова са избрали тактиката на протакане в постигане на евентуално споразумение с Москва. Неприятната изненада трябваше да бъде прикрита с кисела усмивка и с твърдението, че Москва е решила да се избави от нерентабилния за нея газопровод в момент на тежка икономическа криза, когато рублата се обезценява и цената на петрола на световните пазари стремглаво пада. Разбира се, в ЕС много добре знаят, че истината е доста по-различна. Вложените досега от Русия около 5 млрд. долара в проекта не са отишли на вятъра. Голямата част са инвестирани в прокарването на тръбите от Западен Сибир към черноморското пристанище, откъдето трябваше да започне изграждането на подводната част на газопровода. Но точно в този момент, когато стана ясно, че България няма намерение да разреши тръбите да минат по нейна територия, Путин спря проекта. Сега тръбите ще минат на юг към Турция, заобикаляйки България. С други думи „Южен поток” — може и под друго име, ще се строи, но ние няма да имаме нищо общо с него, а той няма да зависи от европейското законодателство. Големите губещи са европейският потребител и бизнесът, а печеливша е Турция.

„Отчитайки позицията на Еврокомисията, която не способства за реализацията на проекта, и факта, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че при тези условия не можем да продължим участието си в проекта. Щом България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, нека поне поиска от Еврокомисията пари за пропуснати ползи”, заяви руският президент в Анкара на съвместната пресконференция с турския си колега Ердоган.

Когато поставят условия пред Москва да съобрази изграждането на газопровода с прословутия Трети енергиен пакет, еврокомисарите пропускат да отбележат, че двустранните правителствени споразумения между Русия и всяка една от страните участнички в проекта са подписани преди приемането на въпросните правила и те не могат да имат обратна сила. Когато днес български пишман експерти, бивши посланици и министри подхвърлят идеята, че София може да съди Русия за едностранното й оттегляне от газопровода, те изглеждат смешни, защото двустранните споразумения най-напред са нарушени от наша страна с решението за замразяване на строежа. Наред с това претенции към нас може да има не само Москва, но и всички страни, „накацали” по неизградената тръба. Още повече, че загубите на Австрия и Италия са особено големи, като се имат предвид инвестициите, направени вече от техните компании — OMV и ENI.

България, която за разлика от Австрия, Унгария и Сърбия не смее да защити националния си интерес и нейните управници мълчаливо се подчиняват на всяка брюкселска директива, сега се оказва зависима не от Русия, а от разпадаща се банкрутирала Украйна. Целта на изграждане на „Южен поток” бе именно да се избегнат рисковете, създавани от несигурния украински транзит.

Сега, както се казва „след дъжд качулка”, ще искаме Брюксел да ни помогне да си върнем позициите по потока. Ситуацията е доведена до абсурд. Нали досега тъкмо оттам и от Вашингтон саботираха проекта. И за слепите ставаше очевидно, че целта е под лозунга за „зависимост от Москва” да бъде възпрепятствано сътрудничеството в енергетиката между Европа и Русия и на пазара да се намести американският шистов газ. Пропагандната формула се натрапва въпреки, че за всеки трезво мислещ европеец е ясно, че без руските природни ресурси Европа в близките няколко десетилетия няма да може да мине.

„Очакваме Еврокомисията да защити българските интереси, тъй като губим от спирането на „Южен поток”, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на специална пресконференция в Министерски съвет по повод изявлението на руския президент за спиране на проекта. Очакванията му са напразни. С празни ръце ще се върне оттам и Бойко Борисов, заминаващ с голяма кошница надежди. В едно Дончев е прав: „ако в Брюксел ситуацията предизвиква загриженост, у нас предизвиква — тревога”. Той добави, че ние няма да водим директни преговори с Русия, защото „в разногласията с нея от другата страна стои Европа, затова България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация”.

Толкова ли е наивен вицепремиерът, или се прави на такъв. Неговите съпартийци, а и предшественици, отдавна превърнаха интересите на държавата в разменна монета. Провалът на трите големи енергийни проекта са само част от доказателствата за това.

Източник: http://www.rusiadnes.bg/bg/5651-balgariya-opita-da-go-zamrazi-rusiya-go-premesti-po-na-yug.html