България, Казахстан и Русия на дипломатическия форум на годината в Китай

България ще бъде представена на един от най-значимите дипломатически форуми, организиран от Китай. Вероятно на него ще присъства бъдещият министър на икономиката.

Това отговориха от пресцентъра на Министерството на външните работи на въпроса на „Дневник“ поканена ли е страната на събитието под надслов „Новият път на коприната“.

Агенция „Ройтерс“ определя срещата като „най-голямото дипломатическо събитие на годината“ за Китай. На него ще присъстват представители на 110 държави, сред които много азиатски лидери. Световните медии обаче подчертават липсата на ръководителите на големи западни държави. Срещата ще се проведе в Пекин на 14 и 15 май, уточнява в. South China Morning Post.

Политиката „Един пояс, един път“ на Китай е инициатива за икономическо сътрудничество, нов Път на коприната през Азия, Африка и Европа. Тя се изразява в инвестиции на стойност милиарди долари в инфраструктурни проекти.

Китай е планирал 40 млрд. долара за влагане във фонд „Пътят на коприната“, а концепцията, въведена от президента Си Цзинпин, е и движещата сила зад основаването на Азиатската банка за инфраструктурно развитие.

„Един пояс, един път“ е най-голямото обществено благо, което Китай е дал на света, заяви министърът на външните работи Ван И, цитиран от „Ройтерс“.

На форума ще присъстват руският президент Владимир Путин, пакистанският премиер Наваз Шариф, казахстанският държавен глава Нурсултан Назарбаев, президентът на Индонезия Джоко Видодо, лидерите на Малайзия, Мианмар, Филипините и Камбоджа, съобщи Ван. Eдинственият представител на Г-7 ще бъде италианският премиер Паоло Джентилони.

Външният министър не спомена и дали на форума ще дойдат представители на Япония, Южна или Северна Корея – други държави, с които Пекин е в обтегнати отношения. Не бе коментирана и Австралия – съюзник на САЩ, който има добри търговски връзки с Китай.

От страна на Великобритания ще присъства финансовият министър Филип Хамънд, а Германия и Франция ще изпратят високопоставени представители, тъй като провеждат избори по това време, заяви Ван. Очакват се още премиерите на Испания, Гърция, Унгария, Сърбия и Полша, както и президентите на Швейцария и Чехия.

„Това е позитивно споразумение за сътрудничество и не желаем да го политизираме“, отвърна Ван на въпроса проблем ли е за Пекин липсата на значими западни лидери.