България иска да получи от Русия лиценз за ремонт на МиГ-29.

Министерството на икономиката и Министерството на отбраната на Република България ще проведат разговори с РКС „МиГ“.
Министерствата на икономиката и на отбраната на България възнамеряват да положат усилия, за да гарантират, че всички въздухоплавателни средства, и оборудване на Българската армия, включително и на МиГ-29 ще се ремонтират в държавното предприятие „Авионамс“, заяви министърът на икономиката на правителство на България, Теодор Седларски по време на работно посещение в компанията.

„Авионамс“ е единствената компания, извън Русия, която има способността да се ремонтира хеликоптери за граждански и военни Ми-8, Ми-17 хеликоптери и техните модификации, както например самолет МиГ и Су, заяви Министърът на икономиката на България.

В 2008-2012 г. дружеството е изцяло приватизирано, но през август 2016 бе изкупено от правителството на страната за около 15 милиона евро. В момента заводът изпълнява договор за ремонт на 36 бойни хеликоптери на НАТО.

По време на посещението в „Авионамс “ Теодор Седларски обеща да подкрепи развитието на предприятието и да се осигури необходимото финансиране за тази цел. Той отбеляза, че за реализацията на целия ремонт на самолетите и оборудването на българските въоръжени сили трябва да получат съответните разрешения от руска страна. Българските власти планират да проведат преговори по въпроса с РКС „МиГ“ и други руски структури.

Правителството на Бойко Борисов отказа да поднови договора с руската страна за МиГ-29, за което бившият военен министър е следствен.

След това шест двигателя на българските МиГ-29 бяха ремонтирани в Полша, която не разполага с лиценз за извършване на този вид работа. Въпреки факта, че РКС „МиГ“, предупреди на отказ от отговорност за продължаването на експлоатацията на такива двигатели, от българска страна все още се обръщат към услугите „партньори от НАТО.“
Поради факта на сключване на договора с Полша от България,ответник по наказателно дело, стана екс министърът на отбраната Николай Ненчев.

През ноември 2016 год.,Министерството на отбраната на България подписа споразумение с РКС „МиГ“, за доставка на десет двигателя за МиГ-29 – четири нови двигатели РД-33 Серия 2 и шест,които са били в експлоатация и и преминали профилактика. По силата на споразумението, доставка на първите двигатели да се проведе преди края на април 2017 г., а останалите ще бъдат закупени по два всеки месец.

Авионамс авиоремонтен завод е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа, предлагащ пълен набор от услуги по ремонта и модернизацията на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, изтребители Миг и Сухой и учебните Л-39.