България забрани полетите на руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия от 1 до 24 септември

България е отказала да предостави на Русия въздушен коридор за самолетите с хуманитарна помощ за Сирия в периода от 1 до 24 септември 2015 г., съобщи българското външнополитическо ведомство, предаде ТАСС.

„Министерството на външните работи на Република България потвърждава, че е отказало да издаде разрешение за полет през българското въздушно пространство на руските военно-транспортни самолети по маршрута от Руската федерация до Сирия в периода от 1 до 24 септември 2015 г. Основание за отказа е станала некоректно посочена информация в молбата за разрешение за преминаване през територията на България относно целите на полетите и превозвания товар“, се казва в официалното изявление на МВнР.

По-рано официалният представител на българското външно министерство Бетина Жотева съобщи пред ТАСС, че у българската страна въз основа на получената информация, „са възникнали обосновани съмнение за това, че характерът на товара не съответства на заявения“.

„Българското министерство на външните работи прие това решение самостоятелно“, добави Жотева.

МИС на Русия ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Сирия

В същото време зам.-председателят на Департамента по международна дейност на МИС на РФ Александър Томашов съобщи, че руското министерство ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Сирия.

„МИС на Русия на планова основа продължава работата по оказване на помощ на населението на Сирия, пострадало от въоръжения конфликт. Поредната партида с хуманитарни стоки, сред които хранителни продукти и предмети от първа необходимост, се планира да бъдат изпратени в близко време“, каза той.

С обратните курсове МИС на Русия ще изведат от Сирия руснаците и гражданите от ОНД, желаещи да напуснат зоната на въоръжения конфликт. „Тази работа също ще бъде продължена“, подчерта Томашов.

Той отбеляза, че МИС оказва хуманитарна помощ на Сирия в съответствие с всички международни норми. „Има установен за това ред, ние официално, открито и ясно по дипломатическите канали през МВнР на Русия уведомяваме за предстоящия курс и за вида на превозвания товар, преминаването през въздушното пространство се съгласува с всяка страна“, отбеляза Томашов.

Как реагираха руските политици на действията на България

Русия ще намери адекватен отговор на решението на България да затвори въздушното си пространство за преминаване на руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Това заяви вицепредседателят на Държавната дума и член на комитета на долната камара по международните въпроси Николай Левичев.

„Такава неприятелска стъпка ние ще запомним и ще намерим адекватен отговор“, каза той.

По думите на дипломата, „ръководството на България чрез своето решение – от каквото и да е било продиктувано то – се присъедини към лагера на противниците на действащата система от международни отношения“. „Затварянето на въздушното пространство за самолетите с хуманитарна помощ за страдащите от войната в Сирия е безчовечен и откровено недалновиден акт“, уверен е политикът.

Левичев вижда парадокс в това, че „страните, намиращи се под санкциите, днес се оказват единствените пазители на принципите за хуманност“. „Дамаск се противопоставя на радикалите от „Ислямска държава“, Москва му (на Дамаск) изпраща помощ, Техеран е готов да предостави за това въздушен коридор. А Западът само слага прът в колелото. Ето че и правителството на България, получило команда, козирува“, каза още той.

Левичев добави, че „за руските самолети вече са намерени други полетни маршрути, а пътят на конфронтацията с Русия, по който е поела официална София, няма да бъде от полза за българския народ“. „През XIX в. именно Русия е освободила балканските народи от владичеството на Османската империя и е спомогнала за създаването на българската държавност. Очевидно, паметта у българското правителство е твърде кратка. Затова пък у руснаците е добра“, каза той.

Решението на България не се вписва в никакви рамки

Решението на София да затвори небето си за преминаването на руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия подкопава руско-българските отношения, заяви първият зам.-председател на Държавната дума по международните въпроси Леонид Калашников.

„Това решение от гледна точка на нашите двустранни отношения не се вписва в никакви рамки. Работата дори не е в ответните мерки, които Русия така или иначе все пак ще предприеме срещу България, а работата е там, че това подкопава нашите отношения в бъдеще“.

При това той нарече решението на София „изпълняване от васала на исканията на господаря му“. „САЩ очевидно се опитват да затворят за нас небето за Близкия Изток по всички периметри“.

„Някои се държат като Гърция, а такива слаби, като българите, които ние някога сме защитили от турските нашественици, не помнят доброто“, каза Калашников.

Отказът на България няма голямо значение

Отказът на България да предостави въздушен коридор за руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия няма голямо значение, тъй като Русия като цяло използва други маршрути, заяви заместник-председателят на Комисията по международните въпроси на Съвета на Федерацията Владимир Джабаров.

Той обърна внимание на това, че наличието на права за преминаване през въздушното пространство над България или Гърция няма голямо значение за Русия, тъй като повечето самолети пътуват към Сирия през Закавказието и Иран. „По принцип, вчерашните изявления, свързани с Гърция, предизвикаха усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските ВВС заобикалят територията на Украйна, затова полети над Гърция са невъзможни по каквито и да било въпроси. Самолетите за Близкия Изток летят по маршрута Москва-Закавказие-Турция-Иран. Не е възможно да попаднат там през Гърция“.

Парламентаристът определи като несъстоятелни подозренията на западните държави, че под формата на хуманитарна помощ Русия може да предоставя на Сирия военна техника. „Става дума за хуманитарни товари“, категоричен е сенаторът. Той добави, че дори теоретично е нерентабилно да се доставя оръжие чрез самолети.

Владимир Джабаров изрази съжаление по повод на усилията на САЩ, насочени към възпрепятстването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия от страна на балканските страни на полетите. Джабаров е убеден, че е „по-правилно да се оказва помощ на място, за да могат хората да остават там, да живеят, отколкото да се създават миграционни проблеми на самата Европа“. „Това, че българите откликнаха (на исканията на САЩ) първи, ще лежи на тяхната съвест“, отбеляза той.