България да е по-малко зависима от руския петрол и газ!

Висш дипломат на САЩ: Няма да разполагаме войски в България.

Изключително важно e да се намери начин да се укрепи българската икономика така, че да е по-малко зависима от руския петрол и газ, заяви пред bTV заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Според него трябва да се търсят други ресурси и видове енергия, извън доставките на гориво от Русия, да се изградят връзки със съседните страни. По думите му това ще направи България по-независима.

Хойт Брайън Ий е в екипа на заместник-държавния секретар Виктория Нюланд, която беше в България само преди три седмици. Това е вторият високопоставен американски дипломат, който пристига у нас за няколкочасово работно посещение във връзка със събитията в Украйна.

Запитан дали САЩ могат да предложат компенсации, ако икономическите санкции, налагани от Запада срещу Русия, са твърде тежки за България, Хойт Брайън Ий каза, че САЩ очакват „България да прави, каквото е нужно, да подпомага действията на Алианса в Украйна и региона по отношение на икономическите санкции, които не непременно ще бъдат болезнени за икономики като българската“.

„Ние ще споделяме непропорционалното бреме, но окуражаваме България да проведе тези разговори и с европейските държави, има прецедент за такава солидарност“, посочи американският дипломат.

Той обаче подчерта, че ще има по-тежки последствия, които държавите от НАТО ще трябва да платят, ако не се изправят заедно срещу действията на Русия.

Хойт Брайън Ий заяви, че санкциите срещу Русия трябва да са интелигентни – „санкции, които ще накарат Русия да си плати висока цена за това, което прави, но да не засягат нас, които защитаваме Украйна и нейната цялост и суверенитет“.

Американският дипломат обаче каза, че е неизбежно да се плати някаква цена. „Съединените щати и държавите от ЕС трябва да платят някаква цена за тези санкции – няма начин. Но трябва да прилагаме така тези санкции, че икономическите щети върху България, върху енергията и търговията да не са повече от нужното“.

Според Хойт Брайън Ий Русия вече плаща цена в резултат на замразяването на сметките на руски фирми и физически лица – например рублата бележи спад, капиталовите пазари също. Инвестиционният интерес спада или се замразява. Дипломатът обаче е съгласен, че налаганите санкции не постигат желания ефект – Русия да пристъпи към действията, които е длъжна да направи, и затова се предприемат допълнителни мерки.

Хойт Брайън Ий подчерта, че има риск проблемите да се задълбочат, риск Русия да не спре с Крим и Източна Украйна. „Така че трябва да сме твърди и да действаме заедно, обединени срещу тази агресия, за да предотвратим нещо по-лошо да се случи“, каза той.

САЩ нямат планове да разполагаме войски в България. „Това, което правим, е да провеждаме консултации с властите в България и региона, с Полша и балтийските държави. Винаги сме готови да вземем мерки да помогнем на правителството тук и българският народ да е сигурен, ако е необходимо, че е защитен срещу външна заплаха“, каза американският дипломат.

Нашата цел е да намерим дипломатическо решение на тази криза, която Русия предизвика, подчерта още той. Трябва да се изпълнява ангажиментът от Женева и да окуражи въоръжените групи да свалят оръжие и да прекъснат насилието и агресивните действия. Досега Русия не го е направила. Ние вярваме силно, че в крайна сметка решението ще дойде по дипломатически път и няма да има военно решение, посочи Хойт Брайън Ий.

Американският дипломат изтъкна и значението на борбата, която трябва да се води в България с корупцията.

„Това не се асоциира директно с икономиката, но се свързва с икономическата стабилност и ръст. Важно е в страни като България и останалите в региона да се борите с корупцията, защото това позволява на външни фактори и други държави да купуват политици, ключова инфраструктура и медии, което им позволява да контролират страната. Така че е важно за държавите от региона да възпрат чуждото влияние отвън. Това е, което се случи в Украйна и ние се надяваме да предпазим да се сручва на други места“, каза Хойт Брайън Ий.

По публикацията работи: Елка Василева