Бъдещето на неатомния руски подводен флот

В Русия се водят работи върху проекта на новата подводница „Калина”, която в перспектива ще смени серийната „Лада” от проект 677, каза пред журналисти главнокомандващият Военноморските сили на Русия адмирал Виктор Чирков.

Това ще разшири спектъра руски технологии, предавани на Китай в рамките на военнотехническото сътрудничество между двете ни страни. Чирков каза, че всички подводници „Калина” ще имат но ви двигатели. Други подробности не се съобщават. Това е първият случай, когато „Калина” се споменава в отворен източник.

В момента в Русия се изграждат дизелови подводници от два типа: проект 677 „Лада” и модернизираният проект 636 „Кило”. До сега е построена само една подводница тип „Лада” – „Санкт Петербург”. От 2010 година тя се намира в тестова експлоатация, по време на която са открити много технически проблеми. Проектът беше сериозно коригиран, самата подводница бе усъвършенствана. През 2014 тя ще бъде официално приета в състава на Военноморските сили на Русия. На различен етап на изграждане се намират още две такива подводници.

Серията от 6 модернизирани подводници проект 636.3 в бъдеще ще укрепят Черноморския флот. Там ще има крилати ракети „Калибър”, което ще им позволи да нанасят удари по наземни цели на голямо разстояние. Русия предлага за износ подводници и от двата типа. Тип 636 се изнася за Виетнам, а различни варианти на тип 677 за Индия и Китай.

Важно е, че появата на нови подводници ще отвори нови перспективи на военнотехническото сътрудничество. Китай купи в Русия общо 12 подводници от проект 877, 636 и 636М (всички те, съгласно класификацията на НАТО, са тип „Кило”). От тогава Китай постигна значителни успехи в изграждането на свои дизелови подводници. Въпреки това, в момента се обсъжда покупката на 4 подводници проект 677.

Очевидно е, че въпреки постигнатия прогрес, отделни характеристики на китайските машини изостават от руските. Наличието на проект от следващото поколение ще повдигне и въпроса за представяне на Китай на технологии, защото пред Русия вече няма да стои проблемът с възможната загуба на позиции на пазара за военноморски оръжия. В близко бъдеще Южнокитайско и Източнокитайско море могат да се превърнат в по-сложни и опасни райони за подводниците. Китай ще се нуждае от техническо съдействие за увеличаване на шансовете за защита от САЩ и Япония.