Бунт в Киев срещу многомилиардната корупция на Яценюк (видео)

Бунт в Киев срещу многомилиардната корупция на Яценюк (видео)

Публикувано от:

Върховната рада на Украйна в Киев вчера бе обкръжена от бронирани КрАЗ-ове, съобщи в Twitter депутатът от партия „Свобода“ в Киевския областен съвет Александър Аронец. На 7 април украинският парламент започна извънредна сесия, под обсадата на протестиращи срещу корупцията на правителството на Яценюк. А трибуната в пленарната зала бе окупирана от радикални депутати от националистическите формирования, които също искат оставката на премиера, предават информационните агенции.

„Ето такива новички бронирани КрАЗ-ове охраняват Върховната рада …“, написа Аронец в Twitter.

Протестиращите пред парламента поискаха създаването на временна парламентарна комисия, която да разследва „многомилиардната корупция в правителството“, а също и отстраняването на министър-председателя Арсений Яценюк, докато тече проверката, съобщи Dialog.ua, цитиран от velikabulgaria.eu.

Общоукраинското обединение „Свобода“ също поиска оставката на Яценюк в специално обръщение. „Изминаха три седмици откакто директорът на Държавната финансова инспекция на Украйна Николай Гордиенко огласи обосновани обвинения в корупционни злоупотреби в размер на повече от 7,5 милиарда гривни в оглавяваното от Яценюк правителство. Генералната прокуратура трябва внимателно да разследва изнесените данни“, се казва в обръщението на „Свобода“. Нейни депутати и парламентаристи от други радикални фракции днес окупираха трибуната в парламента с искане за оставка на Яценюк.

В отговор правителството уволни шефа на ДФИ Николай Гордиенко, който изнесе данните за многомилиардната корупция.

Пред Върховната Рада хората протестират още и срещу главоломното поскъпване на комуналните услуги и вихрещата се инфлация, която само през последният месец е надхвърлила 40%.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=MUfZs6YilWg[/embedyt]