Бунтовници от Йемен искат от Русия хуманитарна помощ

Представители на бунтовниците от шиитското движение Хути, които се намират на територията на Йемен искат от Руската федерация да им предостави хуманитарна помощ, съобщава вестник „Известия“, цитирана от „Фокус“.Потърсен за коментар източник от руското Министерство на извънредните работи е отговорил, че, ако постъпи запитване за помощ, то тя ще бъде оказана. На свой ред упълномощеният представител на Министерството на външните работи по правата на човека Константин Долгов е заявил, че в Йемен ситуацията е тежка и виновните трябва да бъдат наказани.

Според представителя на шиитското движение, Йемен се намира на границата на хуманитарна катастрофа, а броят на жертвите от страна на цивилното население надвишава 10 хил. души.

„Йемен иска да се обърне към Русия за хуманитарна помощ. Чрез Министерството на здравеопазването ние задължително ще изпратим писмо с молба за подкрепа. В момента на Йемен помагат различни международни организации. Например, ООН доставя медикаменти и храна, но това не е достатъчно“, обяснява представителя на Хутите.