Британски политолози са написали книга за причините за омразата на Запада към Русия

Омразата на Запада към Русия се дължи най-вече на факта, че тя не прави това, което й се казва да направи. Това заключение е направено от британските политолози Ти Джей Коулс и Матю Aлфорд в своята книга „Union Jackboot: What Your Media and Professors Don’t Tell You About British Foreign Policy“ /“Какво не ви казват вашите медии и професори за британската външна политика“/ .

Както съобщава изданието CounterPunch, тази книга представлява разсъждения на авторите относно темата за отношението на Съединените щати и Великобритания спрямо Руската федерация.

Каквото и да утвърждават западните медии, Русия или Китай не представляват военна заплаха, Западът просто не харесва “ кономическия национализъм “ и развитието на тези страни„, – казва един от авторите на книгата.

Политолозите подчертават, че Вашингтон се опитва с всички сили да запази хегемонията, но Москва, поради нежеланието си да се поддаде, пречи на доминирането на неолибералния ред.

Според Коулс, във Великобритания смятат Русия за враг от началото на 20-ти век, а местните историци наричат този период „първата студена война“. Тогава страните са се борили за стратегически ресурси и търговски пътища, а с идването на болшевиките на власт Русия започнала да представлява и идеологическа заплаха.

Като пример се дава Британската Лейбъристка партия, основана през 1900 г., която Уинстън Чърчил нарича прикритие за болшевиките. В допълнение, Великобритания е първата, която използва химическо оръжие на територията на Русия, когато е провеждала операция, в подкрепа на Бялата армия.

В същото време Чърчил открито наричал това оръжие „правилното лекарство“, обаче „по някаква причина, днес всички говорят за това как Москва заплашва Запада със своя “ Новичок „.

След напускане на Борис Елцин на поста президент на Русия, страната започва да се движи към „икономически национализъм“, пазарите престанали да бъдат свободни, а американските корпорации трябвало да се справят с нови мита, отбелязва експертът.

Това е станало истинска заплаха, но не трябва да се говори такова нещо на обществеността – че Западът „мрази Русия, защото тя не прави това, което й казват“.

Политолозите са стигнали до извода, че истинската цел по отношение на Москва се заключава в запазване на икономическата хегемония на САЩ и културата на „свободния пазар“, като в същото време, самият Вашингтон ще продължи да бъде протекционист.

Коулс, също така, критикува военните действия на Запада. Според него преди много години американски военни специалисти са заявявали, че всички опити на НАТО да окажат влияние върху Украйна ще доведат до „анексирането“ на Крим и сега Москва не „напада“ внезапно Киев, а демонстрира своята реакцияа на действията на НАТО.

Източник:

https://vz.ru/news/2018/11/10/950017.html