Британски журналист: Турският премиер – „лицемер на годината“

Известният британски журналист Нийл Кларк в статия за RT  коментира изявлението на министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу за „империалистическите цели“ на Русия, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

Давутоглу осъди ударите по Идлиб в северозападна Сирия, нанесени от руските ВКС и каза, че „земята на Сирия няма да стане част от империалистическите цели на Русия“.

Според Нийл Кларк, тези думи са достойни  за наградата „Най-лицемерното изявление на 2015“. Изявлението на Давутоглу, както отбелязва журналистът, представлява „класически пример за явление, което в психологията се нарича проекция и представлява обвинение на другите в това, в което сам си виновен“.

Обвинявайки Москва в „империализъм“, властите в Турция „са обсебени от идеята за свалянето на лидера в съседната държава“. В продължение на последните четири години Турция се опита да доведе на власт в Сирия „бунтовниците“, а неотдавна навлезе и в Ирак. При това, както казва Кларк, Анкара така и не е успяла да разсее съмненията относно своите връзки с терористите от ИД.

Излиза, че „империалистически цели“ в Сирия се преследват, но очевидно не от Русия, която действа единствено по молба на сирийските власти, подчертава Кларк. Руската операция в Сирия промени правилата на играта или поне води към края ѝ, като попречи на бунтовниците да „променят режима“, отбелязва журналистът.

Едновременно с това авторът на статията не изключва, че докато намесата на Русия изисква смяна на стратегията от страна на Запада, то Турция просто изпълнява ролята на „лошото ченге“. Западът се оказа „доброто ченге“ готово да направи отстъпки по сирийския въпрос. Турция е необходима, за да продължи да оказва натиск върху Москва и да преследва антируски цели, допуска журналистът. Ако това е така, то за наградата за „най-лицемерното изявление на годината“ е достоен авторът на изказванията на турския премиер, счита Нийл Кларк.