Британска журналистка: В Сирия считат руските военни за герои

Сирийските граждани, намиращи се в контролираните от властите територии, възприемат руските военни като спасители и герои, пише британската журналистка, международен редактор в новинарския Channel 4 News Линдзи Хилсъм в статията си в The Guardian, предаде РИА Новости.

„Руснаците са героите на нашето време. Хората приветстват чужденците (руснаците – бел. ред.), които са отишли при тях с бодрото руско „Добър ден“ и публично изразяват благодарността си към президента (Владимир) Путин, който според тях, ще ги спаси от тероризма. Много хора смятат, че Западът подкрепя ИД…“, се казва в статията.

„Ние виждаме, че руснаците са твърдо решени да победят ИД и терористите, докато американците и тяхната коалиция сякаш, нямат това намерение. Миналата година те (американците и съюзниците им – бел. ред.) се бореха срещу тероризма, но ИД се усили, а не отслабна, затова ние смятаме, че тяхната коалиция няма сериозни намерения“, цитира авторът на статията думите на кмета на Тартус.

Линдзи Хилсъм отбелязва, че на териториите, контролирани от президента Баша Асад, болшинството от жителите заявяват, че са готови да служат на държавния глава, но се надяват на това, че войната ще приключи скоро и роднините им, както и тях самите ще престанат да ги призовават в армията.

Според журналистката, жителите на Тартус и Латакия са засегнати от войната в най-малка степен и смътно могат да си представят ненавистта, която могат да изпитват към Башар Асад жителите на най-пострадалите от конфликта Дамаск, Идлиб и Алепо.

В момента Латакия с интерес следи полетите на руските изтребители и се надява, че операцията на руската авиация бележи началото на края на войната, пише Линдзи Хилсъм.

Руските самолети, задействани в операцията в Сирия срещу терористите от ИД, за три денонощия извършиха няколко десетки полета за поразяване на над 50 обекта от инфраструктурата на терористичната групировка.