Борис Немцов ще бъде погребан на 3 март

Убитият вчера Борис Немцов ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица, съобщи секретарят на партия РПР-ПАРНАС Константин Мерзликин. „Погребението на Борис Ефимович е насрочено за вторник, 99 на сто ще бъде на Троекуровското гробище“, заявява той, цитиран от „Интерфакс“.

Панихида ще бъде отслужена от 10 до 14 ч. в Центъра „Сахаров“.

Опозиционерът Алексей Навални, който е под административен арест за неразрешена агитация, ще поиска в понеделник от съдебните власти еднодневно замразяване на наказанието, за да може да присъства на погребението на Немцов във вторник, съобщи за ТАСС адвокатът на Навални Вадим Кобзев.

Руските закони допускат такава процедура при административен арест при смърт на близки на задържания, включително негови приятели. Решение трябва да вземе еднолично съдията, който е гледал през февруари административното дело – в случая Ирина Зубова от Пресненския районен съд в Москва, уточни защитникът.

Федералната служба за надзор в сферата на комуникациите Роскомнадзор деблокира сайта на Навални, достъпът до който бе ограничен от януари по искане на Генералната прокуратура заради публикувани призиви към неразрешени протести, предаде ТАСС, като се позова на говорителя на ведомството Вадим Ампелонски. „Убедихме се, че противоправната информация е премахната от сайта“, обясни говорителят.

Към момента полицията работи по няколко версии за убийството на Немцов. Сред версиите са политически мотиви и тероризъм, съобщава „Интерфакс“.