Борис Джонсън замени Москва с НАТО

Британският министър на външните работи Борис Джонсън отложи своето първо посещение в Москва, което трябваше да се състои на 31 март, пише руският вестник „Коммерсант“, цитирани от ИА Фокус.

Тази информация е била потвърдена от пресслужбата на британското посолство в Русия. Причината за решението е променянето на дата за срещата на външните министри от държавите членки на НАТО. Тя трябваше да се проведе на 5 и 6 април, но тогава нямаше да може да участва новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилерсън. Заради него 27-те министри взеха решение да преразгледат разписанието.
„Надяваме се, че визитата (на Борис Джонсън в Русия) ще се проведе през април. Но конкретни гаранции не можем да дадем. Трябва също така да проверим кога Сергей Лавров ще има време“, отбелязаха от британското дипломатическо представителство.
Предполага се, че посещението на Джонсън ще стане повод за обсъждане на възможности за нормализиране и развитие на двустранните отношения между Великобритания и Русия, а също така за някои международни проблеми: ситуацията в Сирия и Украйна. Освен това британският премиер Тереза Мей по-рано отбеляза, че ще поиска от Джонсън да изрази безпокойството на Лондон за „намесата на Русия във вътрешните работи на Черна гора“.