Борисов: Моля се на Бог големите началници бързо да се разберат и санкциите срещу Русия да бъдат отменени

Министър-председателят на България Бойко Борисов се надява санкциите срещу Русия да бъдат отменени скоро.

„Днес е времето на санкциите. От една страна, въвеждат се санкции срещу Русия, от друга страна, контрасанкциите на Руската федерация към Европейския съюз. От тази ситуация губят всички. Санкциите не мога да донесат нищо добро на нито една от държавите“, казва Борисов в ексклузивно интервю за ТАСС.
Той признава, че България като лоялен член на НАТО и на Европейския съюз подкрепя санкциите, но губи много от тях.

„Значителна част от туристическата индустрия, селското стопанство и търговията е свързана с Русия. Ето защо ние търпим големи загуби. Разбира се, тази ситуация до голяма степен изнервя и руското ръководство. Неслучайно президентът Путин говори много остро срещу България. Сигурен съм, че той има основания за това“, казва Борисов. И добавя, че България е станала „без вина виновна“, без да има никакво желание отношенията между двете страни да охладнеят.

„ Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) бързо да се разберат помежду си и санкциите да бъдат отменени“, посочва той.

„България прави всичко възможно, за да възстанови нормални отношения с Русия“, казва още българският премиер.

„Ние се опитваме да направим всичко по силите си за възстановяване на нормалните отношения, които имат дълга традиция и от чието разрушаване търпим загуби“, признава той.

По думите му, между държавите има две нива на отношения – исторически, които не подлежат на външно влияние, и политически, които зависят от положението днес.

„От политиците не зависят историческите връзки, приятелството и чувството на признателност на българите към руския народ. Ние сме православни християни, нашата религия и църква са близки, имат много добри отношения“, казва министър-председателят.

Що се отнася до политическите отношения, по думите му, те са се променили във връзка с глобалните промени.

„Преди 25 години бяхме в една и същ Съюз за икономическа взаимопомощ, Варшавския договор, а сега ние сме на южния фланг на НАТО. За последните няколко десетилетия настъпиха съществени промени и сега ние сме в Европейския съюз. България е член на НАТО и на своя територия провеждаме военни учения с партньорите в Алианса. Всичко това, разбира се, се отрази на двустранните политически отношения“, смята Бойко Борисов.

„Надявам се на нормализиране на ситуацията и отношенията. В последно време Москва посетиха нашият министър на икономиката Божидар Лукарски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петков участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург“, посочва българският премиер.

И добавя, че смята за перспективно развитието на двустранното сътрудничество в областта на туризма, търговията и селското стопанство, където имало много неизползван потенциал.