Битката за донецкото летище продължава, Донецк под обстрел

През изминалото денонощие в резултат на обстрел на населени пунктове в Новорусия от страна на украински военни, са загинали 5 мирни граждани, а около 12 са били ранени, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщението от щаба на Донецка Народна Република.

«Обстановката продължава да остава почти без никакви изменения – все така напрегната. През последното денонощие украинската армия 6 пъти наруши примирието. В резултат на обстрели са загинали 5 мирни граждани, а 12 са ранени», се казва в съобщението.

Според информацията на опълченците, вечерта украинските части са обстреляли населените пунктове Вергулевка и Петропавловка, неведнъж на обстрел са подлагани и жилищните квартали на Донецк и Горловка. Освен това, под обстрела на украинските военни са били подложени позициите на опълченците в района на Счастие.

Основен източник на напрежението все така остава донецкото летище. По-рано премиерът на ДНР Александър Захарченко заяви, че опълченците контролират по-голямата част на летището. Същевременно, по данни на щаба стана известно, че в подземните етажи на донецкото летище продължават да се укриват около 60 души от Националната гвардия на Украйна.

Опълчението неведнъж е предлагало на украинските бойци «хуманитарен коридор», за да излязат от територията на летището живи и невредими, но групата продължава да отказват. Те обясняват действията си с това, че имат указания от командването си да държат позициите си в летището.

В момента диспечерската кула на донецкото летище се намира под контрола на украинските военни. От нея снайперист обстрелва опълченците, които се опитват да приближат кулата.

Един от терминалите вече е под контрола на опълчението. Вторият терминал обаче, остава неутрална зона – нито една от враждуващите страни не държи позиции там. Опълченците и нацгвардейците продължават да обстрелват един друг. Освен позициите на опълченците, нацгвардейците обстрелват и близките райони на Донецк. Огънят се води от страна на град Авдеевка и селището Пески, които остават под контрола на украинската армия.

Опълченците съобщават, че украинците продължават да увеличават жива сила и военно оборудване в посока на Мариупол.

Близката им задача е да изтласкат военните на разстояние, което да не им дава възможност да стрелят по града. От 1 октомври жертви на тези атаки станаха 26 души, близо 60 са ранени.