Бивш американски дипломат: Вашингтон не напразно се безпокои да не „загуби” Евросъюза

Предприемачите в ЕС са обезпокоени от загубите заради антируските санкции, станали резултат от „политическото издевателство на САЩ”, счита бившият американски дипломат Джим Джитрас.

Вашингтон неотдавна разшири санкциите против Русия заради ситуацията в Украйна. Но държавният секретар на САЩ призна, че страните от ЕС вече по-малко охотно настояват за „наказването” на Русия.

Джитрас отбелязва, сега отношенията между САЩ и Европа не могат да се нарекат добри. За разлика от санкциите против Иран, които бяха одобрени от Съвета за сигурност към ООН, то санкциите спрямо Русия изобщо не са обсъждани в СС.

„Страни като Китай, Индия и други, не са съгласни с тези мерки и аз съм уверен, че много хора в Европа се питат защо го правим. Някои хора си задават въпроса за натиска, който оказваме на нашите европейски приятели и това съвсем не е приятелски жест да заставяме да одобряват санкции, които явно не са в техен интерес”, заяви ексдипломатът.

По думите на Джитрас, независимо от отрицателното отношение на европейските страни към санкциите, те не са готови да ги блокират и главна пречка се оказва Германия. „Тя е нещо като по-младши хегемон от САЩ в Европа, който оказва натиск върху другите европейски страни, за да запазят общия фронт. Нито една от другите по-малки страни от ЕС не е готова да върви срещу Германия, а Германия не иска да върви против САЩ”, обяснява Джитрас.