„Беркут” се включва в силовата операция в Източна Украйна

Към украинската армия, която провежда силовата операция в Югоизточна Украйна се присъединяват и бойците от бившия киевски „Беркут”. Това са тези същите, наричани ”врагове на народа”, съобщи „Комсомольская правда Украйна”.

Пред базата на „Беркут” вечерта на 27 май е суматоха. В двора са паркирани няколко автобуса, пристигат още автомобили. Спецназовците през цялото време тичат нанякъде и пренасят нещо. Те са облечени в нови униформи – черни панталони и черни тениски с надпис „Міліція“. Без повече отличителни знаци. Много от тях са с автомати и бронежилетки. В автобусите се товарят кашони, в които не е ясно какво има, вероятно провизии. Пристига черна „Тойота Камри”, от която излизат началниците. Момчетата тръгват към актовата зала в базата, за да получат последни инструкции. На въпрос, какви са настроенията сред бойците, един от тях отговаря: „Няма настроение. Какво може да е настроението, когато половината от нас още са разследвани за Майдана. А нас ни карат да воюваме отново”.


Боецът от „Беркут” споделя, че е имало възможност да се откаже, но само при определени условия. Въпросът е бил поставен така: или милиционер на изток или вън от органите на реда.

„Ние посветихме половината си живот на тази работа… Между нас сега имаше различни настроения. Болшинството веднага реши, че ще тръгне, малко от нас се колебаеха, но след това се съгласиха. Ние сме като братя – и на Майдана бяхме заедно и заедно преживяхме предателството и неразбирането. И сега решихме така. Да бъдем заедно, където и да ни изпратят”, разказа един от бойците.

… Съвещанието приключи. Жените и децата на бойците ги изпращаха със сълзи на очи. Качвайки се в автобусите, някои от бойците тайно се прекръстваха…