Бенямин Нетаняху: Мюфтията на Ерусалим е дал идеята на Хитлер да унищожи евреите в Европа

Бенямин Нетаняху: Мюфтията на Ерусалим е дал идеята на Хитлер да унищожи евреите в Европа

Публикувано от:

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че мюфтията на Ерусалим е дал идеята на Хитлер да унищожи евреите в Европа. На фона на ескалацията на насилието между израелци и палестинци в този момент, думите на Нетаняху предизвикаха бурни реакции. Изявлението си израелският премиер направи във вторник на 37-ия ционистки конгрес в Ерусалим.

ООН реагира остро на изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху за Холокоста, според когото изтребването на евреите от Адолф Хитлер било вдъхновено от религиозния лидер на палестинците по онова време – мюфтията на Ерусалим Амин ал Хусейни.

“Всяко предположение, че началото на Холокоста на евреите е било вдъхновено от палестинците, мюсюлманите или някой друг, различен от нацистите, изглежда немислимо”, заяви пред журналисти заместникът на гереналния секретар на ООН, Фархан Хак, предаде ТАСС. Според него, тези изявления не допринасят с нищо за намаляването на напрежението.

Той (Ал Хусейни – бел.ред.) заминал за Берлин. По това време Хитлер не искал да унищожава евреите, той искал да изгони евреите, заявил на форума Нетаняху. Ал Хусейни отишъл при Хитлер и му казал: “Ако ти ги изгониш, те ще дойдат тук (в Палестина – бел.ред). “Какво да направя с тях?”, попитал той (Хитлер). Той (Ал Хусейни) му казал: “Изгори ги”.

Думите на израелския премиер срещнаха остра критика сред сънародниците му. Ръководителят на опозиционната партия “Ционистки лагер” Исаак Херцог призова министър-председателя “веднага да вземе думите си обратно”, а израелският министър на отбраната Моше Яалон, който е сътрудник на Нетаняху в управляващата партия “Ликуд”, също отхвърли подобно тълкуване на историята. “Не Ал Хусейни е измислил идеята за окончателното решаване на еврейския въпрос”, заяви Яалон.

“Дори синът на един историк трябва да бъде прецизен, когато става дума за историята”, написа в страницата си във Фейсбук опозиционният лидер Исаак Херцог, намеквайки за бащата на Бенямин Нетаняху, специалист по еврейска история, починал през 2012 г. Според Херцог думите на Нетаняху са “опасна историческа деформация (…) омаловажаваща Холокоста, нацистите, и ролята на Адолф Хитлер в ужасната трагедия, сполетяла нашия народ по време на Холокоста”, пише “Фигаро”.

В сряда Берлин официално потвърди “присъщата” си отговорност за Холокоста.

“Мога да заявя от името на правителството, че ние, германците, познаваме много добре историята на възхода на смъртоносната расистка лудост на националсоциалистите, довела до цивилизационния разрив на Холокоста”, подчерта на пресконференция говорителят на канцлера Ангела Меркел, Шефан Шейберт, цитиран от “Фигаро”.

“Не виждам никаква причина да променяме по какъвто и да било начин нашия възглед за историята. Ние знаем, че е присъща германската отговорност за това престъпление срещу човечеството”, добави говорителят, като отказа да коментира пряко думите на Бенямин Нетаняху.

Главният историк на мемоариала “Яд Вашем” в Ерусалим също определи думите на премиера като “исторически неточни”.

“Не мюфтията, дори и да е имал крайни антиеврейски позиции, е дал идеята на Хитлер да унищожи евреите”, заяви Дина Порат. “Тази идея датира отпреди срещата им през ноември 1941 г. В реч в Райхстага на 30 януари 1939 г., Хитлер вече говори за “унищожение на еврейската раса”, припомни историчката. Ал Хусейни, който е бил изгнаник в Германия през 1941 г., е поискал Хитлер да подкрепи независимостта на Палестина и на арабските страни и да попречи на създаването на национално еврейско огнище. Държавата Израел бе провъзгласена през 1948 г., припомня “Фигаро”.

Палестинците също разкритикуваха остро думите на израелския премиер. Палестинският преговарящ Саеб Еракат изрази съжаление, че “лидерът на израелското правителство толкова много мрази своя (палестински) съсед, че е готов да оправдае най-големия военнопрестъпник в история, Адолф Хитлер, за убийството на шест милиона евреи по време на Холокоста”.

Превод: Галя Дачкова, “Гласове”.