Белият дом рестартитра преговорите с Русия за Украйна

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп разглежда въпроса за рестарт на преговорния процес с Русия за разрешаване на ситуацията в Украйна. Това пише щатското издание „Вашингтон пост“, позовавайки се на американски официални лица и експерти, предаде ТАСС, цитира ИА Кросс

Според информацията задачата е възложена на държавния секретар Рекс Тилърсън, който ще обсъди този въпрос с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Вестникът допълва, че започва „междуведомствен процес“ по изработването на нова стратегия, в която ще участват и от екипа на вицепрезидента Майк Пенс.

„Въпреки че всичко това е в начален етап, идеята на Тилърсън е да се възобновят мирните преговори, в които миналата година администрацията на бившия президент Обама взе участие, но с надежда за по-добри резултати с оглед на новите обстоятелства и представители“, посочва изданието.

„Вашингтон пост“ пише още, че Тилърсън ще назначи специален посланик на Държавния департамент за реализирането на инициативата.

Според вестника този дипломат директно ще преговаря със съветника на руския президент Владислав Сурков. По време на администрацията на Обама на всички срещи САЩ бяха представлявани от заместника на държавния секретар по европейските и евразийски въпроси Виктория Нюланд.

Вестникът споменава още, че настоящият скандал около разследването на руска намеса на президентските избори през 2016 може да „усложни всичко“. В частност Конгресът на САЩ настоява за налагане на по-тежки санкции на Русия.