„Безсмъртният полк“ отново ще премине по Червения площад в Деня на победата

„Безсмъртният полк“ ще премине отново по Червения площад в Деня на победата 9 май, съобщи ТАСС като се позова на съпредседателя на Общоруското обществено гражданско-патриотично движение „Безсмъртния полк на Русия“ Николай Земцов, предаде „Поглед.инфо“.

„Безсмъртният полк“ е обществена акция-марш, по време на която хората носят снимки на свои родственици, участвали във Втората световна война. Той се провежда в Деня на победата в Русия и други страни. Тази година шествието на „Безсмъртния полк“ ще се състои веднага след Парада на победата.

„Обръщам внимание на всички наши съратници, които са взели решение за себе си да излязат заедно с „Безсмъртния полк“ на 9 май по улиците на Москва: тази година народната част от Парада на Победата отново ще бъде на Червения площад“, съобщи Земцов.

Миналата година, в деня на 70-тата годишнина от победата във Великата Отечествена война шествието на „Безсмъртния полк“ събра в Москва над 500 000 души. Президентът на Русия Владимир Путин също премина по площада с портрет на своя баща, воювал по бойните полета на ВСВ под Ленинград. Из цяла Русия с портрети на свои родственици излязоха повече от 12 милиона души. Шествието се превърна в народната част от парада.

„Безсмъртния полк“ се роди през 2007 г. в Тюмен, където в началото получи названието „Парад на победителите“. Името „Безсмъртния полк“ се роди през 2012 г. в Томск и през следващата година се разпространи с новото си име в 120 града на Русия. През 2014 г. на улиците с портрети на фронтоваци излязоха жителите на 500 града в различни страни.

От 2015 г. акцията официално стана общоруска. По данни на Руския център за изследване на общественото мнение, идеята за „Безсмъртния полк“ е одобрявана от 96 % от жителите на Русия, сред които и много млади хора.

Гражданската инициатива се провежда още в Абхазия, Австрия, Армения, България, Великобритания, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Монголия, Норвегия, Панама, Молдова, Азербейджан, Беларус, Казахстан, Киргизия, САЩ, Узбекистан, Украйна и Естония.