Башар Асад: САЩ контролира европейските държави и ги въвлича в техните войни

Башар Асад: САЩ контролира европейските държави и ги въвлича в техните войни

Публикувано от:

Сирийския президент Башар Асад даде интервю за португалската национална телевизия RTP, в което заяви, че не е възможно САЩ и партньорите им едновременно да предоставят оръжия и средства на терористи, или бойци, обвързани с терористични организации и същевременно да твърдят, че водят борба срещу тероризма.

Башар Асад, коментира пред португалския тв-канал RTP какво е положението в Сирия на четвъртата годишнина от началото на кървавата война в страната. Позицията на сирийския президент естествено отново не беше взета под внимание от българските медии, които повтарят папагалски и преписват позициите само и единствено на западните издания.

На първо място сирийския президент говори за броя на жертвите през последните четири години.

„Западната преса твърди, че жертвите са над 200, 000. Тези цифри са преувеличени, както винаги Запада си играе с цифрите, както им харесва. Но не става дума дали са стотици или хиляди – жертвите са си жертви, убийството си е убийство и тероризма си е тероризъм. И тук не става дума за някакви цифри върху статистическата графа. Става дума за семейства, изгубили свои роднини. Не говорим за статистика, а за човешки трагедии. Някой се опитва да превърне Сирия в поредния гостоприемен хабитат за терористи и фанатици, но въпреки всички трудности сирийския народ е твърдо решен да продължи борбата срещу тероризма и да защити своята страна.”, коментира Асад.

На твърдението на интервюиращия, че „Сирия вече не е държава” сирийския президент отговаря така:

„Не може да говорите за края на Сирия, когато хората са обединени зад своята легитимна власт и армията им се бие срещу терористите. Когато институциите, въпреки всичко, работят. Все още изплащаме субсидии и заплати. Изплащаме заплати дори в регионите, контролирани от терористите. В тези територии има медиатори между законната власт и терористите или бунтовниците. По един или друг начин успяваме да подсигурим всички базови нужди на нашите граждани, независимо къде се намират. Така че не казвайте „Сирия е приключена”. Ние не сме се провалили като държава. Но можете да повдигнете въпроса за някои нарушения на суверинитета на нашата държава, да. Като например незаконното навлизане в нашето въздушно пространство на така наречената „коалиция” срещу ислямска държава или от самите терористи, използвани от трети държава като техни пионки в „отдалечена” война срещу нас.”, заяви Асад.

„Това е провал и на международната система, на ООН и Съвета за сигурност, които би трябвало да се занимаят с тези проблеми и да защитават суверинитета на държавите, както и да предотвратяват подобна агресия срещу тях. Но за жалост те се провалят да изпълнят тези си задължения. Така че можем да говорим за проваленото ООН, което не е в състояние да защитава гражданите по света, включително в Сирия, Либия, Йемен и други държави.”, допълва Башар Асад.

За провала на женевските споразумения сирийския президент посочи като причина факта, че опозиционните групи като Свободната сирийска армия нямат участие в преговорите, а от името на опозицията преговарят представители на чужди държави.

„Решението следва да бъде политическо. И ако искаме това няма какво да коментираме с някой, който няма никакво влияние над ситуацията на терена. Така само ще си говорим напразно, заради самото говорене. В Женева ние не избрахме с кой да преговаряме. Избраха го САЩ, Турция, Саудитска Арабия и Катар. Ние не преговаряхме със сирийската опозиция, с която трябва да имаме диалог, със сирийските граждани, които представляват част от сирийците в Сирия, а не с представители на чужди държави. Така че, това което се случи в Женева не е моделът, който ние трябва да следваме”, обясни Асад.

Кои части от въоръжената опозиция доминират на бойното поле според сирийския президент? Вярно ли е, че това са организации като сирийския клон на Ал Кайда – фронт Ан Нусра и ИДИЛ?

„Самия Обама заяви, че така наречената „умерена опизиция” е една фантазия. По-голямата част от света вижда какво представлява всъщност тази „умерена опозиция”. Те я обобщиха като „Свободна сирийска армия”. Но тези, които командват са ИДИЛ, Ан Нусра и някои други по-малки фракции от радикали.”, заявява президентът на Сирия.

Като причина за нестихващата война в Сирия Башар Асад посочи, че плановете на интервенционистите явно са се объркали.

„Как така една „народна революция” се проваля, след като има подкрепата на Запада и на държавите от региона и подкрепата на хората в Сирия срещу диктатора, който избива невинни граждани. Как този „диктатор” успява да се задържи на власт, след като всички те са срещу него? Има две опции: или някой послъгва, или говорим за супермен. Но аз не съм супермен, а нормален президент, който успява да се справи през изминалите четири години, защото има подкрепата на своя народ. Това не означава пълна публична подкрепа, сто процента, или пълна подкрепа, но със сигурност подкрепа на мнозинството сирийци. Така че на тези лъжи трябва да отговорят официалните лица от държавите, които започнаха всичко това пред гражданите си. От тяхната „арабска пролет” не поникнаха красиви цветя, тя се изроди в кървища, убийства и разруха. За това ли беше всичко?”

За „Ислямска Държава” и борбата срещу нея и останалите терористични организации.

„Как така ИДИЛ изскочи отнякъде изведнъж? Тя не се появява просто така, оръжията не се появяват в ръцете им от нищото. Ан Нусра също не се появява от въздуха. Това е дълъг процес. Тези организации не се създават за няколко седмици. Сега изведнъж всички заговориха за ИДИЛ. Върнете се към нашите позиции още от началото на войната, когато твърдяхме, че воюваме срещу терористи. Тогава говорехме за „борци за свобода”, нали? Но как можем да кажем истината, когато биваме приглушавани от цялата западна преса, когато нямаме посолства в тези държави? Остава да чуем само версията на Катар, които плащат на терористите по канал „Ал Джазира”…”

Значи обвинявате Турция, Катар и Саудитска Арабия, че подпомагат и използват терористите срещу Вас? – пита водещия.

„Много просто. Каква е идеологията на ИДИЛ? Уахабизъм. Имаме ли уахабити в Сирия? Не. Има ги в Саудитска Арабия и Катар. За Турция. Ердоган е открит защитник на Мюсюлманско братсво. Той е като техен адвокат още от началото на 2000 г. Връщаме се към западните медии, които сами признават, че 80% от наемниците в Сирия влизат през Турция. Давам ви пример с Кобани. Отне четири месеца да бъде освободен, а подобен град със същите размери сирийската армия прочиства за няколко седмици, най-много месец. Защо се затрудниха толкова, след като западната коалиция подпомагаше кюрдите, които се биеха срещу „Ислямска Държава” там? Защото Турция подкрепяше логистично и с оръжия джихадистите, пращаха им всичко и осигуряваха всякаква подкрепа. „

За държавите-членки на Европейския съюз и нуждата от собствена позиция или неутралитет в сирийския конфликт.

„Просто кажете истината на вашите граждани, или поне им позволете да анализират случващото се. Второ, Португалия е член на ЕС. Но погледнете Чехия. Малка държава, десет милиона души, но с много мъдра политика относно ситуацията в Сирия. Те имат сирийско посолство, те не се свенят да казват какво се случва на театъра на бойните действия, дори това да не се харесва на някои западни партньори. Когато опитваш да изолираш една държава, махайки нейното посолство от своята, или оттегляйки своите посланици в нея, ти всъщност изолираш себе си от реалността. Европа избра да се самоизолира от нея. Надяваме се, че ЕС ще започне да има свои собствени позиции като кризата в Сирия. Тази негативна тенденция ЕС да се води от САЩ започна по времето на Джордж Буш. И понеже Европа не винаги иска да се води сляпо след САЩ тя избира да къса отношенията си с държавите, които нещо не се харесват на Съединените щати. А това не е политика.”, заяви Асад.

Източник: alterinformation.wordpress.com