«Балонът», надут от Федералния резерв, ще бъде спукан от Русия

Дейвид Стокман, който преди време беше шеф на административно-бюджетно управление в САЩ, днес е бизнесмен и автор на книгата «The Great Deformation: The Corruption of Capitalism in America».

Той смята, че е настъпило времето, когато балонът, надут от Федералния резерв, ще се спука, и то от Русия. И ръката на Русия насочва американският президент Б. Обама. Стокман даде интервю за теливизията CNBC.

Дейвид Стокман беше директор на бюрото за управление и бюджет в администрацията на Рейгън. В ексклузивното интервю той заяви, че сътресенията в Русия могат да провокират поредната серия от „черни събития”.

По думите на експерта „балонът”, който беше надут още от началото на 2009 г., ще се спука. „Катализатор” на това явление може да бъде например инцидентът в Украйна или нещо друго, което може да срине пазарите.

За този „балон” е виновна администрацията на Обама, която провежда „политиката на лесните пари на Федералния резерв”, която в крайна сметка се отрази на много крехкия пазар.

В момента политиката не може да осигури икономически растеж. Фактически Федералният резерв надува спекулативни балони.

Тази пролет в същата телевизия Стокман обвини Федералния резерв в некомпетентност.
В интервюто си експертът посочи, че Федералният резерв окончателно се е объркал и е абсолютно некомпетентен, а служителите му са „отряд от академични фанатици”, които смятат, че „дълговете са някакъв вълшебен еликсир”. Затова и не престават да печатат пари.

Стокман призова Федералния резерв да намери на паричния пазар естествен баланс и да спре тези огромни спекулации.

Стокман твърди, че политиката на печатане на пари от световните централни банки ще доведе до паника. През последните шест години централните банки в света почти утроиха активите си, а индексите на фондовите пазари в развитите страни се върнаха към своите исторически максимуми, въпреки слабите икономики.

„Според мен, ние сме свидетели на поредния гигантски балон, който е създаден на пазарите, благодарение на Федералния резерв на САЩ. Монетарната му политика стимулира спекулативната им активност…”

С една дума управляват спекулантите, а реалната икономика няма успехи.

Според Стокман Федералният резерв на САЩ изнася своята „безумна политика” в цял свят.
Водещи световни централни банки след Федералния резерв започнаха да печатат пари и така увеличиха обемите на балансите си. В крайна сметка „балонът” се наду не само в САЩ, но и в целия свят.

Стокман посочи, че всичките „балони”, които е виждал в живота си, се пукнали с много сериозни последици.

Политиката на „свръхлеките” пари, провеждана упорито от Федералния резерв, постоянно надува балони и служи само на спекулантите.

Във финансовата система на САЩ постоянно се увеличават рисковете; според някои наблюдатели Федералният резерв не е постигнал целите си, нито в инфлацията, нито по безработицата.

Затова не е случайно, че Стокман предрича пукване на балона в близко време и игличката, с която ще стане това, е в ръцете на руснаците.

 

 

Източник: Издателство „Распер“