Балканите-бурето с барут пак е сухо

Преди около сто години изстрелите на Гаврило Принцип в Сараево отекнаха в канонадата на „Дебелата Берта“ през Първата световна война. Днес, точно един век след тях е много възможно нечии гърмежи у съседите или, не дай Боже, у нас да сложат начало на Трета световна.

Откъде може да пламне тя? Отвсякъде наоколо, но пак на Балканите!

Македония се тресе от дълга правителствена криза, не е далеч от украински „Майдан“ на народното недоволство срещу корумпираното управление. В Черна гора и Сърбия един срещу друг по площадите се изправят противници и поддръжници на влизането на страните си в натовския алианс и ЕС. В Гърция органите на реда раздвояват усилията си – да обуздават агресивните и многобройни мигранти или да въвеждат ред при протестната вълна на фермери и служащи срещу рестрикциите на ЕС и заробващите искания от страна на международните финансови институции. В Румъния се появи и нараства недоволството на населението от засегнатите райони, където с решение на управляващите бяха разположени ракетни системи на ПРО на САЩ, насочени срещу Русия. Молдова от дълго време де факто е в институционен колапс, с добре познатите ни (разработени за пръв път у нас) палаткови лагери пред парламент и правителство….което не попречи на провеждането на първи съвместни „мащабни“ учения на могъщата молдовска армия и няколко броя „Хамъри“ и пехотинци от САЩ (кой знае защо-пак на тези площади с палатките).Приднестровието ,като ответна реакция на учението и на многобройните напоследък провокации от страна на Украйна, пак задрънка с оръжие и обърна поглед към Москва, дори до степен влизане в състава на Русия. За Турция какво да говорим – „империята“ на Ердоган пак е тежко болен човек, както преди столетия…със диктатор „султан“, ислямизирани институции, разделяне на населението по националност и религия и изправянето му едни срещу други, преслeдване на интелигенцията и всички прогресивни „другоячемислещи“. А там са съсредоточени милиони бежанци- неясно откъде и неясно какви, но готови да нахлуят в „обетованата земя“…по най-краткия маршрут.

Как сме ние, заобиколени от толкова много несигурност, разположени на пътя на „преселението на народите“ ?

Ами как…също толкова несигурни, със разклатено доверие в институциите, гражданско недоволство…но за разлика от съседите ни – и без армия. За сметка на това пък си имаме нова партия – ДОСТ-открито протурска, проислямистка, от трибуната на която дипломат, загърбвайки досегашния „добър комшулук“ изрече програмните мисли : „Турция е там, където се говори на турски!“ Ндааа…и където в небето летят турски военни самолети, „охранявайки“ ни…от кого бе, джанъм?!

Е, как от кого, от „агресора“ Русия, ще скочи да доказва нечий пудел, я при посещението си в „братска“ бандеровска Украйна, я от някъде другаде, където докопа микрофон. А идва ли им наум на тези, които гризкат подхвърлените от господарите им кокали, че възможния агресор е друг? За „султан“ Ердоган единствено възможното решение на вътрешните си проблеми и излизане от състоянието на гражданска война, в която де факто е Турция е…осъществяване със сила и с вътрешни колаборационистки сили (разбирай ДОСТ) паносманската доктрина на неговата партия, т.е. намирането на външен „враг“, цел, която ще обедини разклатената и разделена турска нация. Пък и колко му е – България, това да не ти е Армения с руските военни бази или пък Сирия, където се опари (а сега там що Искандери, Калибри, С-400 има , иншаллах). Тук имаме една бодлива тел да се отреже и кой, Динко ли ще ги спре? А Ердоган разполага и с по-интелигентно, „невоенно“ решение. Достатъчно е да принуди със военно-полицейска сила и с пропагандни и други оперативни мероприятия да тръгне морето от бежанци към нас!

Очертавайки надвисналите опасности над страната ни и като цяло над полуострова е редно да си зададем въпроса – как се стигна до там, че балканското буре с барут е отново сухо, а и още, със затъкнат в него фитил?!

Отговорът е еднозначен, стига въпросът да бъде зададен правилно, в стила на древноримското „кому е изгодно“.

Томува, чиито планове за дестабилизация на Русия чрез Украйна се провалиха и Крим се присъедини към Русия, Донецк се отцепи. Томува, чиито планове в Сирия чрез използване на „Ислямска държава“ претърпяха пълен крах.

Който сега разклаща гражданския мир в Черна гора и Сърбия с целенасочени ,но ненужни по своята същност инициативи за приемането на тези страни в НАТО. И който тласка Македония към украински сценарий, като ползва изпитани „майдански“ практики. Но, което е по-опасно, в Македония се използва и албанския елемент- албанските етнически партии и криминални албански формирования оказват поддръжка на сегашните управляващи, което неминуемо ще доведе до нарастване на влиянието на албанския фактор в тази страна, а като следствие – етническото противостояние и проливането на кръв. Нищо чудно след това лесно да бъдат реализирани тайните планове на САЩ за създаване на ново държавно формирование на полуострова, включващо сегашните Македония и Косово.

Да, отговорът е един – САЩ. Те правят ненужни военни учения в Молдова и разполагат ракети в Румъния, като „стабилизиращ и възпиращ фактор“.

Защо?! Ами защото им е необходима нова географска точка близо до Русия за да поставят лоста за дестабилизация на нея. А Балканите им са удобни не само поради своята близост до границите на Русия. Тук присъства вековно оня елемент- славянско-православния, който през вековете винаги е бил катализатор на руските реакции. Т.е. независимо къде ще прозвучат изстрелите на новия Гаврило Принцип, ехото ще е огромно, Русия ще се окаже въвлечена, което е и целта им. И ще трябва да отговори, както го е правила винаги през вековете…и тогава?

Фитила е поставен и чака искрата!

Автор: МТ