Балетист с български корени танцува в руска “Пепеляшка”

Талантливият балетист Георги Смилевски е поканен да се включи в турнето на Московския театър за класически балет у нас, съобщиха организаторите от “Жокер медиа”. Той е с български корени, но от години работи в Русия.

Премиер-солист е и художествен ръководител на Московския музикален театър “К.С. Станиславски и Вл. Немирович-Данченко”, но получава специална покана да танцува в спектаклите “Пепеляшка” и “Лешникотрошачката” в Пловдив на 11 декември, в Стара Загора на 15 декември, както и в София на 12 и 13 декември в зала 1 НДК.

Георги Смилевски е роден в България, но съдбата го свързва завинаги в традициите на руския класически балет. Приет е в Държавното хореографско училище през 1985 г., но много скоро е избран да продължи обучението си в Москва. Завършва едно от най-престижните училища за танци в света – Московското академично хореографско училище, и веднага е приет в трупата на балетната легенда Юрий Григорович към Болшой театър.

Според критиката Смилевски изпълнява “великолепно всички партии, неизменно радвайки своите почитатели и ценители на балета с изящните си движения и талант”. Присъдено му е званието заслужил артист на Руската федерация, а в България е отличен с наградата “Св. София”, която се присъжда на руски културни дейци.

 

Източник: trud.bg.