Ацидофилите ще отговорят, дали има живот на Марс

Микробиолози от град Томск ще се заемат с изучаване на ацидофили – организми, устойчиви към киселинната среда. Обитателите на сточните води на минната промишленост – ацидофилите – ще помогнат за извличането на метали от тези води, а също за отговора на въпроса – има ли живот на Марс, смятат в Томския държавен университет.

Ацидофилите могат да съществуват във водата и почвата и дори в сярната киселина. В минните води, където има повишена киселинност заради остатъчните метали, те се чувстват много комфортно. Учените искат да накарат ацидофилите да работят в полза на биотехнологията, а по-специално за извличане на метали от отпадъците на минната промишленост.

„Интересно е да се разбере, как оцеляват там, какви механизми са задействани – генетически и физиологически. Освен това, тези микроорганизми могат да се използват в различни биотехнологии и в генната инженерия за пречистване на екосистеми с висока концентрация на тежки метали, замърсяващи тези екосистеми. Въпросът е – как да се намерят подходящи микроорганизми? Първо, те следва да се сепарират от всички обитатели на сточните води. Тук ще помогне разшифроването на генома, с което ще се заемат сътрудниците на Център „Биоинженерия“ към РАН. След това към работата ще се включат томските микробиолози: те ще отделят нужния ацидофил“, поясни научен сътрудник на Томския държавен университет Ана Герасимчук.

„Освен това, в бъдеще, познавайки устройството на генома на микроорганизма, той ще може да се изучава с помощта на генната инженерия“ – подчертават специалистите. Те смятат, че ацидофилите ще помогнат да се отговори на прочутия въпрос – има ли живот на Марс? Доказано е, че на Червената планета има екстремно ниски температури и екстремно кисела среда. Ако на Земята при същите условия има живот, защо да го няма и на Марс?