Афера за милиони с храна за украинската армия

Афера за милиони с храна за украинската армия

Публикувано от:

Руският журналист Олег Лурьо е разкрил афера за милиони евро в украинското министерство на отбраната. В свое разследване той обяснява защо в момента украинската армия е на края на силите си и как войниците се хранят с продукти, на които срокът им за годност е отдавна изтекъл. Ето какво разкрива журналистът:


В разгара на „победните боеве” на украинската армия се случи нещо, което отчасти обяснява защо твърденията за „победа” на националната гвардия трябва да се приемат скептично и в кавички. На форума на Съюза на десантчиците на Украйна се появиха снимки на дажбите, които се предоставят на войниците или т. нар. участници в антитерористичните операции. От датата на опаковката на продуктите става ясно, че срокът им на годност е изтекъл преди много години. 

„За да разберете по-добре – консервите, галетата и дори чаят са произведени още през 2009 г. Захарта отдавна се е втвърдила, галетата мирише на плесен, а консервите – например от кашата може направо да ти се повдигне. Да, нормална порция, стига за ден и повече, но….”, така описват впечатленията си от „вкусната и питателна храна” военнослужещите. 

Къде в такъв случай са пакетите с храна, които Министерство на отбраната на Украйна получи от САЩ като хуманитарна помощ? Къде са тези питателни и калорични „подаръци от приятеля Обама”, за които толкова радостно съобщаваше пресслужбата на Министерство на отбраната на Украйна? Цитирам: „За обезпечение на пълноценното хранене на военнослужещите ще бъдат предоставени американски пакети с храна, т. нар. MRE (meal ready to eat – храна, готова за употреба). Въпросните пакети обезпечават дневната нужда на организма от микроелементи, витамини, мазнини, белтъчини и калории.” Това напомня за реклама, нали? И явно е точно това. 

Храни за военни

Първи светлина върху това какво се е случило с американските хранителни запади хвърлиха от държавната служба за борба с икономическата престъпност. Те разобличиха началника на продоволствения склад на една от военните части в Николаевск. През посредник той е разпродавал именно тези американски хранителни пакети. Така оперативните работници са успели да се сдобият на черно с 45 комплекта, предназначени за Украинското министерство на отбраната. 

Разследването е приключило, продавачът е задържан, а пакетите – иззети. Но това е само единичен случай и по-скоро, просто пример за това какво се случва. Тъй като и останалите запаси, подарък от Обама, се разпродват през интернет. 

За да няма някакви други тълкувания, веднага ще съобщя, че въпросните пакети не се продават в американските супермаркети, тъй като се произвеждат само по поръчка на военното ведомство на САЩ. Как тогава са започнали да се продават в Украйна? Много просто. Информация за това може да бъде намерена на най-обикновен сайт за обяви. Например една от обявите е от 29 март. По странно съвпадение на обстоятелствата именно на този ден в разпореждането на военните сили на Украйна е преминало голямо дарение с MRE. Да, същите тези MRE, които с лекота може да си купите от мрежата за 9 евро. 

До този момент САЩ е предоставило за нуждите на Въоръжените сили на Украйна 300 хиляди комплекта с хранителни пакети. Умножаваме 300 хиляди по 9 евро и изчисляваме, че доблестните военни началници, които искат от войниците си да умират за родината в бой със съотечествениците си, са спечелили 2 700 000 евро. 

И така, украинските войници ядат храни със срок на годност, който е изтекъл преди много години, а американската помощ се разпродава в интернет от военното ръководство. 

Храна украински военни

И всичко това се възприема като нещо съвсем нормално и никой от отговорните лица, включително и големите украински военни началници не са понесли наказание. Нищо не се е изменило от времената на Янукович. Краде се както обикновено. Нищо не се е изменило, с изключение на това, че от сегашните войници се иска да умират в бой със своите съграждани. И то желателно геройски. 

Е, ако все пак възникнат някакви въпроси, в това число и от страна на щедрите дарители от САЩ, то може с лекота да се отговори, че всичко това е дело на Москва, провокация от ФСБ или лично отмъщение на Путин. И най-удивителното е, че всички, дори и във Вашингтон, ще се направят, че вярват. И след това с безкрайна убедителност и възмущение дама с фамилията Псаки ще разкаже това на целия свят.

Източник: Блиц