АТАКА настоя за възстановяване на „Южен поток“

Това е ходът, които в момента може наистина да донесе работни места и да раздвижи умрялата икономика на България, заяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Волен Сидеров.

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров настоя за възстановяването на проекта „Южен поток“. Това стана ясно по време на изказването му от името на парламентарната група при откриване на новата сесия на Народното събрание в сряда.

Според него това е ходът, който в момента може наистина да придвижи страната ни напред, да донесе работни места, да вдигне стандарта на живот и да раздвижи умрялата икономика на България.

„Обръщам се към сегашното правителство и му предлагам от опозиционна гледна точка, но държавническа и градивна, да възстановим проекта. Няма по-удобен момент от днешния. Турция е в тежка криза, тъй като изпълни поръчката от Вашингтон да свали руския боен самолет. Това няма да мине без последствия. Кризата между двете държави Русия и Турция ще се увеличава“, заяви Сидеров. „Ние ще бъдем много глупави, ако не използваме този момент. Чрез официална писмена заявка, а не чрез интервюта в някоя медия, българското правителство да се обърне към руското и да заявим, че искаме да се възстанови работата по „Южен поток“. Да се продължат трите подписани договора от министър-председателя Борисов по времето на кабинета „Борисов 1“ с шефа на Газпром, с министър-председателя на Русия и тази работа да продължи“, призова председателят на партията.

Според него следващата стъпка, която трябва да направят управляващите е да свикат на наша територия, в София, държавните ръководители на страните, които са заинтересувани от този проект и изброи на първо място Италия, Австрия, Сърбия.

„Поне 8 държави в Европа са заинтересовани от „Южен поток“. Това е една трета от страните членки на Евросъюза. 1/3 от ЕС иска „Южен поток“ и това трябва да се заяви ясно на Брюксел от София по един културен, но настойчив начин. Защото докато Брюксел се чуди какво да прави, животът минава и си отминава, а България потъва все по-надолу“, добави в изказването си Сидеров. По думите му и другите държави ще ни подкрепят в това отношение. Той смята, че ако българското правителство направи това ще е изпълни своята историческа задача.

По повод потока от мигранти, който е заплаха номер едно за Европа Сидеров заяви, че ЕС на практика вече показа своята безпомощност. Той настоя още България да започне да строи стена с Турция, а не телена ограда, която всеки да може да пререже с клещи.

Той направи връзка между геостратегическия проект „Южен поток“ и опасността от мигранти и тероризъм. „Ако се построи проектът, проблемът ще бъде до голяма степен минимизиран, защото зад него на първо място ще застане най-мощната във военно отношение държава в света – Руската федерация. Тя ще защитава този проект, а ние ще бъдем защитени срещу опасността на 2016 г. – разбиването и превземането на Европа от варвари“.

Сидеров се обърна към правителството с думите: „Ако сте разумни, приемете моят съвет. Да не стане така, че след няколко години да кажете, че пак съм бил прав, но не ме послушахме. Само, че тогава не знам дали ще съществува България“.

В изказването си Сидеров подчерта безотговорното поведение на управляващите по отношение на геополитическите реалности. „Имаме заплаха от изострен конфликт между Турция и Русия. Как реагира правителството ни? Никак. Реагира една от партиите в парламента, сменяйки своя лидер. Но това не е достатъчно, тъй като имаме груба намеса на чужда държава във вътрешните ни работи. Имам предвид Турция“, каза Сидеров.

Националистите внесоха в парламента декларация, с която се осъжда намесата на Турция в нашите вътрешни работи. Те смятат, че външно министерство трябваше отдавна да връчи нота на турския посланик или да поиска правителството в Анкара да го отзове като персона нон-грата.