Астахов: За смъртта на децата в Донецк е отговорен Порошенко

Цялата отговорност за смъртта на мирни граждани и деца в Донецк и Луганск е изцяло на украинския президент Петро Порошенко. Това заяви упълномощения при президента на Руската Федерация по правата на детето Павел Астахов, съобщи ukraina.ru.

В неделя украинското министерство на отбраната съобщи, че две деца на възраст 7 и 16 години са загинали в Донецка област в резултат на обстрели от залпови установки „Град“, а едно дете е било ранено.

„Всичко, което се случва в Източна Украйна е война със собствения си народ и отговорен за това лично е президентът Порошенко. За смъртта на всяко дете е отговорен лично Петро Порошенко“, заяви Астахов.

По думите му, украинският президент е върховният главнокомандващ и армията изпълнява само негови заповеди.

„Това е ужасно, защото там ранените деца са вече над 500“, подчерта Астахов.

На свой ред, зам.-говорителят на ДНР Денис Пушилин заяви, че въпросът относно военните престъпления в Югоизточна Украйна не бива да се ограничава само със случилото се до Волноваха.

„Този случай получи достатъчно отразяване, но такива трагедии на територията на нашата страна, както и в Луганска народна република (ЛНР) са огромно количество. Случаите, когато просто са избивани и унищожавани хора са много. Затова ни се иска да има разследване на само на случая с автобуса, а и на останалите престъпления, за да стане ясно най-накрая кои са виновни за тях“, каза Пушилин.

„Часът на разплата все пак ще настъпи и онези престъпници, военни престъпници, които са отговорни за това, трябва да бъдат изправени пред съда“, подчерта Денис Пушилин.