Асад: Сирия гледа положително на усилията на Русия да намери мирен път за излизане от кризата

Сирия гледа положително на усилията на Русия да намери мирен път за излизане от кризата. Това заяви президентът на Сирия Башар ал Асад.

„Ние сме уверени, че всяка една руски дипломатическа инициатива ще се основава на принципите на зачитане на националния ни суверените“, каза той.

Сирийският лидер прие в Дамаск специалния представител на руския президент за Близкия Изток и Африка – заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов. На срещата са обсъдени перспективите за възобновяване на политическо решение в светлината на инициатива на Русия да осигури „московска площадка за преговори между враждуващите страни“ в сирийския конфликт.
„От руска страна бяха дадени подробни разяснения относно предоставянето на“московска площадка“ за провеждане на междусирийски контакти в интерес на установяване на политическия процес въз основа на Женевската комюнике от 30 юни 2012 г.“.

Агенция САНА отбелязва, че по време на разговорите Асад е отбелязал, че „за да се гарантира успехът на всички усилия за решаване на кризата, са нужни сериозни стъпки за противодействие на тероризма и възпиране на държавите, които покровителстват екстремистите“.