Асад: Коалицията с участието на Русия трябва да победи, за да бъде спасен регионът

Асад: Коалицията с участието на Русия трябва да победи, за да бъде спасен регионът

Публикувано от:

Взаимодействието между Русия, Сирия, Иран и Ирак в борбата срещу „Ислямска държава” тероризма е необходимо, за да се спаси региона от унищожение, заяви в интервю за иранска телевизия президентът на Сирия Башар Асад, предаде РИА Новости.

„Коалицията, съставена от Русия, Сирия, Иран и Ирак трябва да победи или регионът ще бъде разрушен“, се казва в съобщение в Twitter на страницата на администрацията на сирийския президент.

“Повечето страни чувстват заплахата от тероризма и ние виждаме, че различни страни направиха изявления в подкрепа на създадената коалиция, затова смятам, че шансовете й за успех са много високи”, каза Асад в интервю за иранска телевизия. По думите му сътрудничеството между Русия, Сирия, Иран и Ирак в борбата срещу тероризма ще позволи да се постигнат „реални резултати”.

Асад отбеляза още, че от началото на формирането на коалицията начело със САЩ зоната на действие на ИД само се е разширила, а броят на терористите се е увеличил.

По-рано руският президент Владимир Путин се обърна към Съвета на федерацията за разрешение за използване на руските въоръжени сили зад граница. Искането на държавния глава бе одобрено. Министерството на отбраната на РФ съобщи, че самолети на руските ВКС (военно-космически сили – бел. ред.) са пристъпили към провеждането на въздушна операция с нанасяне на точкови удари срещу терористите от „Ислямска държава“ в Сирия. Сирийският посланик в Русия Рияд Хадад по-рано потвърди, че ударите се нанасят именно по тези въоръжени терористични групировки, а не срещу опозицията или гражданското население. По думите на посланика, сирийската армия разполага с точни координати за местонахождението на терористите.

По-рано Русия, Иран, Ирак и Сирия обявиха създаването на общ информационен център в Багдад, за да координират действията си в борбата срещу ИД. Основните функции на този център са събирането, обработката, обобщаването и анализът на актуалните данни за обстановката в Близкоизточния регион в контекста на борбата с терористите, разпределянето на информацията по предназначение и оперативното й предаване на генералните щабове на посочените страни.

Международното право допуска използването на сила на територията на чужда държава по решение на СС на ООН, при самоотбрана, или по искане на властите на страната. Коалицията, водена от САЩ, от септември 2014 г. нанася удари срещу позициите на ИД в Сирия, заобикаляйки СС на ООН и не координирайки действията си със сирийските власти.