Археолози откриха игла на 50 000 години

В Денисовата пещера в Русия археолози откриха най-старата известна игла, която е на 50 000 години. Пещерата се намира в планината Алтай в Сибир. За това значимо откритие съобщават от„Дейли мейл“.

Иглата е изработена от птича кост и е дълга 7,6 см. Използвана е от представители на отдавна изчезнал човешки вид, обитавал пещерата.

Пещерата е използвана от Хомо сапиенс, неандерталци и денисовци и е на най-малко 288 000 години.

Откритието показва, че денисовците са били по-развити, отколкото са смятали специалистите досега. Денисовците са сроден вид на неандерталците, живели по същото време. Двата вида са се разделили от общия си предшественик преди около 200 000 години.

Денисовската игла е едно от най-старите известни човешки сечива

Предшества с 3000 години иглата, открита в пещерата Поток в Словения. Най-ранните игли са използвани за изработване на торби и риболовни мрежи, както и за пришиване на кожи за дрехи.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Ръководителят на разкопките Максим Козликин разказва, че откритието е направено при летните разкопки в Денисовата пещера, а иглата е най-дългата, откривана там. Намираните досега там игли са от по-новите археологически пластове и са сравнително по-нови.

 

През 2008 сибирски археолози откриват кост от пръст на млада жена,

която се смята, че е живяла преди около 41 000 години. Анализите показват, че тя попада в групата на денисовците. Същата година е открита и гривна на 40 000 години, изработена от денисовци. В Денисовата пещера са намирани още мъниста от кости и от минерала хлорит.