Армия с многовековна история

За цялата си многовековна история руската армия е била подлагана на много реформи, наричала се е по различен начин, но същността й винаги е била една — руските Въоръжени сили винаги са били на страж на неприкосновеността и целостта на страната, били са и са готови да отразят всяка агресия срещу руската държава.

Историята на армията започва още при Иван Грозни, който първи пристъпва към създаването на постоянна войска с централизирана система за управление и снабдяване.

Най-мащабната и най-сериозната работа за създаването на руската армия извършва Петър Първи. В резултат на неговите военни реформи са създадени регулярна армия и флот с ясна структура, които след няколко години стават едни от най-добрите в Европа.

Руската армия винаги се е славила със своите войници. Сергей Леонтиевич Бухвостов е първият доброволец от онези, които Петър Първи набира в армията. Той е носил почетното звание Първи руски войник, участвал е в много боеве и е служил до 68-годишна възраст.

Във всички времена в руската армия е имало много такива воини. Именно те създават нейната слава, нейната сила, предавайки традициите на другарството, любовта към родината, към войнишката служба, храбростта и готовността за саможертва на младите воини.

Прието е да се смята, че първият руски офицер е Иван Бутурлин. Той е един от онези, които са получили подготовката си в гвардейския полк. Петър Първи не е приемал европейската система, според която офицерският чин се купува с пари, и смята, че бъдещите офицери трябва да започнат кариерата си като редници в полка.

Тогава са открити първите военни школи за подготовка на професионални офицерски кадри за различните родове войски. Така започва и създаването на офицерския корпус — гръбнак на всяка армия.

В продължение на столетия на съществуването на Въоръжените сили повечето руски офицери са били образец за истински командири, водили са подчинените си със своя личен пример за мъжество и храброст.

Съвременната руска армия структурно съдържа три вида въоръжени сили: Сухопътни войски, Въздушно-космически сили и Военноморски флот. От 1 август миналата година Военновъздушните сили и войските на Въздушно-космическата отбрана бяха обединени в нов вид въоръжени сили — Въздушно-космически войски. Те включват три рода войски — ВВС, Войски за противовъздушна и противоракетна отбрана и Космически войски.

Числеността на Въоръжените сили на Русия днес е около един милион души.

Източник: „Русия днес“