Американско издание разказа защо НАТО провокира Русия

Американско издание разказа защо НАТО провокира Русия

Публикувано от:

НАТО нарочно провокира Москва, за да се върне към реториката на Студената война, пише американското издание Salon, цитирано от epicenter.bg.

Алиансът изгуби фундаменталните си цели и е принуден да търси нови „заплахи“, за да оправдае многобройната бюрокрация в Брюксел и също толкова многобройните военни учения чрез създаване на атмосфера на масова тревога и за да оправдае милиардните военни контракти, благодарение на които той съществува.

Като основна „заплаха“ НАТО избра Москва и сега ще разположи войски на най-близко разстояние до руската територия в цялата си история. При това е важно да се разбере, че в плановете на Москва влиза единствено защита на собствените ѝ граници, въпреки че в пресата има „океан от непотвърдени глупости на тази тема“, отбелязва авторът Патрик Лорънс.

Въпреки всичко алиансът не се отказва от плановете си да разположи системи за противоракетна отбрана до руските граници. Офицерите от НАТО твърдят, че системите за ПРО в Източна Европа били необходими уж за защита от ирански ракети.

„Това е невероятна наглост от тяхна страна: като се има предвид подписаното миналата година ядрено споразумение с Иран такова оправдание не издържа никаква критика“, пише в статията.

Срещата на върха на НАТО във Варшава показа, че конфронтацията с Русия е станала политически курс на пакта. На алианса му липсва яснотата, която имаше по време на надпреварата във въоръжаването и сега той се стреми да я възроди, като провокира Москва, обобщава авторът.