Обама подписа закон за създаването на хранилища за секретна информация в американските посолства в Русия

Държавният департамент на САЩ трябва да създаде специални хранилища за секретна информация в американските посолства в Руската федерация и страните от бившия СССР, а също така да назначава на длъжност в дипломатическите представителства на САЩ в Русия само американски граждани, предаде ИТАР-ТАСС.

Тези изисквания са определени в закона за отпуснатите средства за американското разузнаване за 2015 г., приет от конгреса и подписан от президента Барак Обама на 19 декември.

Съгласно документа, „държавният секретар трябва да удостовери, че не по-късно година след влизането в сила на този закон, всички старши сътрудници на дипломатическото представителство на САЩ в Руската федерация са граждани на Съединените Щати, които са преминали проверка”. Също така, 180 дни след подписването на закона от президента държавният секретар е длъжен да уведоми профилните комитети на конгреса за хода на работата в тази насока.

В документа е указано, че всички американски посолства и консулства на територията на Русия, съседните държави и бившите републики на СССР трябва да бъдат оборудвани с „отдели за съхраняване на информацията с ограничен достъп”.

Отделна част от този закон е посветена на Украйна и задължава органите на изпълнителната власт във Вашингтон да разширят „взаимодействието между разузнаването и органите на реда на Съединените Щати и Украйна и да усилят съвместната работа по киберсигурността”. За тази цел се предлага използването на преговорите между профилните служби при присъединяването на Европол и Интерпол. Предвидено е също така изпращането на американски специалисти в Украйна за оказване на помощ в разследванията на киберпрестъпления.