Американски политолог: Обвиненията на САЩ срещу Путин са абсурдни

Обвиненията на администрацията на САЩ по адрес на руския президент Владимир Путин са „абсурдни и непрофесионални“, заяви пред РИА Новости вицепрезидентът на вашингтонския институт по политология „Евразия-център“ Ърл Расмусен.

По-рано представителят на министерството на финансите на САЩ Адам Шубин, занимаващ се с въпросите, свързани с американските санкции срещу Русия, в ефира на телевизия BBC нарече Путин „олицетворение на корупцията“. Представителят на Белия дом Джош Ърнест по-късно заяви, че позицията на финансовото министерство на САЩ отразява виждането на администрацията на американския президент.

Прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че тези безпочвени обвинения от страна на министерството на финансите на САЩ хвърлят сянка върху самото ведомство и изискват доказателства.

„Намирам за напълно абсурдно и непрофесионално за всяка администрация публично да обвинява държавен глава. И особено да прави това в изключително важен момент за сътрудничеството, когато предстои да се разрешават световни въпроси за гарантирането на глобалната сигурност и стабилност“, разказа Расмусен.

Според него, подобно поведение от страна на Белия дом „за съжаление, е още един пример за лошо държавно ръководство и дипломация“.

Расмусен посъветва „Съединените щати в търсенето на корупция да погледнат себе си и своите „най-близки съюзници“.

„Шокиран съм от това, че направихме и подкрепихме такива целенасочени обвинения по време на „официален“ брифинг в Белия дом. Ние нямаме правото публично да предявяваме подобни възмутителни обвинения, особено когато ние самите не сме решили вътрешните си проблеми. Всичко това прилича на още един неправилен и абсурден опит да се дискредитира Путин и да се дестабилизира ситуацията в Русия. И изглежда, че някои хора в американската администрация отказват да демонстрират реално лидерство на международната сцена“, заяви вицепрезидентът на „Евразия-център“.