Американски политик: Русофобията пречи на САЩ да признаят правотата на Путин

Заради вкоренената русофобия властите в САЩ не могат да признаят, че стратегията на Владимир Путин в сирийския конфликт е разумна, пише американският политик Патрик Бюкенън на страниците на American Conservative, предаде РИА Новости.

Безусловно руският президент преди всичко се ръководи от интересите на своята страна, но в дадения случай те съвпадат с интересите на САЩ – да не допуснат по-нататъшно разпространение на ИД в Близкия Изток. Ако Америка превъзмогне старите обиди, страната може да установи ефективно сътрудничество и да съкруши терористите, е убеден Бюкенън.

Планът на Владимир Путин за Сирия е много по-разумен, отколкото предполагаемия план на Барак Обама и Джон Кери.

Ако режимът на Асад падне, то властта ще я овладеят терористите – те ще изтребят хиляди алавити и сирийски християни и ще провокират още по-сериозен миграционна криза, констатира Бюкенън. „Путин иска да предотврати това. А нима ние не искаме. Защо тогава надменно отхвърляме предложението да работят с нас?” – задава въпрос публицистът.

Очевидно между двете най-големи военни държави ще има триене, но в интерес на всяка от тях е да се избегне войната между тях и да се съкруши ИД. И ако САЩ се съобразяват с интересите на Русия, вместо да реагират с русофобия, която научноизследователските пробутват за аналитичност, то двете страни ще достигнат до сътрудничество в Сирия.

Всъщност основният проблем, свързан със Сирия, се заключава не в руснаците, а там, че Америка позволи на своите съюзници (Турция, Израер, Саудитска Арабия и арабските страни от Персийския залив) да я убедят в необходимостта да свалят Башар Асад. Според тях, веднага щом САЩ се избавят от него, те ще сформират голяма коалиция от араби и турци да разгромят ИД.

Всичко това са празни работи, защото нито Ирак, нито Либия станаха образцови демократични държави в Близкия Изток, след като бяха свалени Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи, отбелязва публицистът. Според него, в интерес на САЩ е да не допусне свалянето на Асад, защото армията ще бъде деморализирана и ще се разпръсне, пред ИД няма да има никакви препятствия на пътя към Дамаск. А след това Сирия ще се превърне в стратегически лагер на „Ислямска държава”, откъдето групировката ще извършва терористични атаки в други страни.