Американски кандидат-президент се закани да въоръжи Украйна и да отвърне на Путин

Кандидатът за президент на САЩ сенаторът-републиканец Линдзи Греъм е готов да въоръжи Украйна и да отправи предизвикателство на Владимир Путин в случай, че спечели изборите, пише американското издание The Week, предаде РИА Новости.

Греъм заявил това по време на телевизионните дебати под названието „Първи президентски форум на избирателите“. „Ето външната ми политика – стиснат юмрук или щедра ръка, изборът е за вас“, поясни той.

Греъм нарече Обама слаб президент и заяви, че в случай, че спечели изборите, ще се придържа към друг подход по отношение на Русия.

Той поясни, че счита за необходимо „използването на всички възможни запаси на природен газ на САЩ“ и изнасянето им в Европа, за да се „подкопае монополът на Путин“.

Сенаторът-републиканец се закани също да „даде отпор“ на Китай, като подложи на критика Бил и Хилъри Клинтън, той спомена за желанието си да „престрои НАТО“ и отбеляза, че САЩ според него, „се превръщат в Гърция“.

Известният с агресивните си антируски изказвания сенатор Греъм е само един от многото кандидати-републиканци, възнамеряващи да участват в надпреварата за президентския пост. Сред другите кандидати от неговата партия са Ранд Пол, който на същите тези дебати заяви за намерението си в случай, че спечели изборите, да направи първите официални визити на високо равнище в Русия и Китай. По неговите думи, е невъзможно да бъдат игнорирани развиващите се икономики на двете големи държави.