Американски издания за последиците от атентатите в Европа: „Златният век“ на Меркел приключи

Американски издания за последиците от атентатите в Европа: „Златният век“ на Меркел приключи

Публикувано от:

„Златният век” за федералния канцлер Ангела Меркел е вече минало, пишат западни анализатори.

Във в.”Политико” Кристиян Рихтер посочва, че последното десетилетие, съвпаднало с управлението на Меркел, е било за Германия истински златен век – страната се справи с икономическата криза много по-успешно от други, политически беше лидер на Европа и като цяло стана по-либерална, толерантна и добродушна.

Днес обаче, този напредък е поставен под съмнение. Настроението в обществото се промени съществено след пристигането на стотици хиляди бежанци, а дясната партия „Алтернатива за Германия” набра голяма популярност на фона на ширещия се страх от масовата миграция и тероризма.

„Канцлерът Ангела Меркел…сега изглежда слаба и уязвима”, изтъква Рихтер, „в рамките на няколко дни поредица от ужасяващи атаки разтърси нацията, която вече, както се оказа, малко по малко губи опора. Нещо хубаво свърши, или поне така изглежда, и не знаем какво предстои”.

Аналогично мнение изразява и Яша Мунк, политически аналитик, който в статия за „Форин полиси” обяви края на немската изключителност.

Според Мунк, сега икономиката на континента преживява криза, популистите от дясното крило укрепват и разширяват позициите си от Атина до Осло, а Великобритания „с трясък се носи към безконтролно излизане от Евросъюза”.

На този фон Германия беше последния бастион на стабилност в Европа, изтъква Мунк.

„През последните няколко месеца кризата с бежанците започна да „разяжда” усещането, че Германия е остров на спокойствието във все по-бурни води. И все пак, дори и след като Ангела Меркел реши да отвори вратите на Германия за несекващия поток мигранти, изглеждаше, че Германия е страна, която може да намери изход от ситуацията”, посочва авторът на „Форин полиси”.

„После започнаха серия хаотични атаки – във Вюрцбург, където мигрант от Афганистан нападна с брадва пътници във влак, в Мюнхен, където немски тинейджър от ирански произход уби девет души, в Ройтлинген, където сирийски бежанец нападна хора с мачете и уби бременна жена, в Ансбах, където сирийски бежанец се взриви и рани няколко души.

Всичко това може не само да даде тласък на десните радикали в Германия, но и да отслаби съществено позициите на Меркел и още по-силно да разклати управляващата коалиция”, се прогнозира в статията.

Мунк смята, че „става все по-трудно да разберем как Меркел ще се противопостави на такъв натиск”. Тя може да завие вдясно и да се придържа към собствената си партия или да се придържа към досегашния курс и да рискува да бъде свалена от собствените си привърженици.

„Във всеки случай, дните на естественото й доминиране в рамките на политическата система на Германия са преброени. Тя все повече заприличва на реликва от отминала епоха, която само по инерция се съпротивлява на политическата си смърт.

Можем само да гадаем какво ще се случи, след като тя се изправи пред неизбежната си съдба”, заключава Мунк.

Източник: БГНЕС