Американски журналист: САЩ трябва да признаят законните интереси на Русия в Близкия изток

Политиците във Вашингтон трябва да признаят законните геополитически интереси на Русия в Близкия изток, счита американският журналист Лорънс Пинтак в Seattle Times.

Започвайки борба с ИД, Русия едновременно защитава достъпа за своите ВМС до сирийското пристанище Тартус и се намира в процес на сближение с Иран, отбелязва журналистът. Всичко това е „шах и мат за САЩ. Това се нарича реална политика”, пише Пинтак.

Според него, Русия е застанала на страната на шиитски Иран в неговата „студена война” със сунитското арабско мнозинство в Близкия изток, с което си навлича критика от много местни медии. Действията на Москва обаче, предизвикват и „сдържано уважение” в региона.

На САЩ им предстои „дълга игра”, счита журналистът. Те трябва да подготвят „изчерпателен отговор за хуманитарната криза; да отслабят и да унищожат ИД; да признаят законните интереси на Русия в региона и да се пазят да не бъдат въвлечени във военна конфронтация с Москва; да избягнат пряко участие в конфликта, където не може да има победа, и да приемат факта, че Вашингтон вече невинаги може да променя посоката на опасните течения в историята”, пише Пинтак.