Американски журналист: Операцията на Русия в Сирия не е авантюрата на САЩ в Ирак

Според американския журналист Леон Хадър от The American Conservative, политическата върхушка на САЩ трябва да се откаже от клишето от времето на Студената война и да не пречи на Русия в разрешаването на кризата в Сирия.

Авторът счита, че американските политици са „програмирани“ и гледат на световната система като на арена, където абсолютното добро, представено от САЩ, се бори срещу злото. По този начин, отбелязва Хадър, за тях е трудно да признаят, че в името на удовлетворяването на интересите САЩ трябва да си сътрудничат с тези, които не споделят американските стремежи.

Експертът обръща внимание на това, че във въздушните удари на Русия срещу позициите на терористите от „Ислямска държава“ в Сирия няма нищо незаконно.

Според автора на публикацията, „хаосът“ в Близкия Изток може да доведе до силната радикализация на мюсюлманското население, поради което може да избухне регионална война, а това не искат нито Русия, нито САЩ.

Хадър отбелязва още, че за разлика от времената на Студената война отношенията на Москва и американските съюзници в Близкия Изток, като Израел, Турция и Саудитска Арабия са „изцяло дружелюбни“.

В заключение журналистът обръща внимание на това, че военната намеса на РФ в Сирия е „голяма победа за руснаците“, и предполага, че за разлика от американската „авантюра“ в Ирак, руският президент ще постигне успех в региона.