Американски дипломати се застъпиха за руския посланик в САЩ

Бивши посланици на САЩ в Москва и други представители на американската дипломатическа служба призоваха да спре „ловът на вещици“ по отношение на Русия и нейния посланик Сергей Кисляков, предава РИА „Новости“ в неделя (12 март), като цитира The Hill.

В средата на февруари съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин подаде оставка заради това, че не е съобщил на вицепрезидента Майкъл Пенс за контактите си с руския посланик. След този случай американските медии започнаха да публикуват статии, клеветящи Кисляк и представителите на Белия дом, за които се предполага, че са контактували с него.

В частност CNN написа, че „действащи и бивши представители на американското разузнаване описват Кисляк като шпионин номер едно и вербовчик на шпиони“.

„Това са пълни глупости“, коментира Уейн Мери, старши научен сътрудник в Американския съвет по външна политика (AFPC), който работи в Русия като дипломат и познава Кисляк от десетилетия. „Това е лов на вещици, в основата на който лежат параноя и истерия. Обикновено  сме свикнали да казваме за руснаците, че са параноични и истерични. Не мога да повярвам, че подобни теории на заговора идват от американци“, добави той.

В защита на Кисляк се обявиха и бившите американски посланици в Москва Майкъл Макфол и Джон Байърли. Двамата дипломати заявяват за The Hill, че руснакът просто си е вършил работата и не е имало никакъв „престъпен заговор“ между него и администрацията на Тръмп.

„Част от работата на Кисляк е да се среща с представители на правителството и хора от предизборния щаб и аз смятам, че той си е вършел добре работата. Хората трябва да се срещат с руския посланик и е погрешно тези срещи да се смятат за престъпление или да бъдат възпрепятствани“, заяви Макфол.

„Напоследък Вашингтон получава пристъпи от най-малката история, свързана с Тръмп или с руснаците“, коментира Байърли. Според него е нормално да се разследват връзките на американската администрация с Русия, но да се представя Кисляк като злодей,е „удар извън целта“.

Според професор Никълас Гвоздев, експерт по национална сигурност във Военноморския колеж на САЩ, недоволството на представителите на конгреса по повод контактите с чужди посланици се отразява пагубно на интересите на Съединените Щати.

„Русия си остава значим играч и ние не може да не разговаряме с тях“, поясни той. Според него това ще създаде пречки за бъдещи дипломатически контакти с руснаците и ще затрудни отношенията между двете страни.

Източник: Руски дневник